28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Juni 2014 15:30

Štab CZ: Minimalna prohodnost

Aktivnosti na području općine koje je zahvaćeno poplavama i klizištima nastavljaju se  u skladu s planom. I dalje je sva raspoloživa građevinska  operativa na terenu na svim  lokalitetima pogođenim poplavama i klizištima, konstatovano je na sjednici Općinskog štaba koja je održana danas.  Na području općine Zenica  osposobljena je minimalna prohodnost puteva.


Nastavljaju se aktivnosti koje su započete tokom vikenda. U planu je završetak hitne sanacije klizišta Kula s postavljanjem drenažnih cijevi. Nastavljaju se radovi na uspostavljanju putne komunikacije Gradište prema naselju Zapada, kao i na klizištu Varda, a osposobljava se i putna komunikacija  za autobuski sabraćaj za Gradinu. U Topčić Polju, Nemili i Orahovičkom potoku ekipe građevinske operative otkopavaju  zatrpane objekte. Teren se čisti  i odvozi otpad. Štab je dao nalog da se mehanizacija angažuje na putnom pravcu Koprivna uz vodozahvat Džulanovo vrelo. Također se nastavlja hitna sanacija klizišta uz putne komunikacije.

 

I dalje je u prioritetu monitoring desetak velikih klizišta na području općine. Dvije geodetske ekipe su na terenu. Stručnjaci su informisali  Štab da su na opasne dijelove klizišta Spahići i Mala rijeka postavljeni reperi za posmatranje i geološko snimanje. Ustanovljeno je da na ovim najkritičnijim klizištima nema više pomjeranja  zemljanih naslaga, ali se stanje i dalje prati. Danas  započinje druga sesija posmatranja i geološkog snimanja  klizišta Kula i Gnjusi. Nastavlja se snimanje i posmatranje obilježenih kontura i drugih klizišta kako bi se utvrdila njihova eventualna pomjeranja. Ukoliko vremenske prilike dozvole, druga sesija posmatranja klizišta trebala bi da se završi ove sedmice. Svi podaci bit će uneseni u centralnu bazu podataka. 


Služba za društvene djelatnosti Općine i JU Centar za socijalni rad izvršile su popis preko 600 domaćinstava sa oko 2000 članova porodičnog domaćinstva. Sačinjena  je socijalna karta i dobivena prva cjelovita slika o ljudima kojima su kuće potpuno ili  djelimično uništene ili su imali druge vrste šteta nanesene  klizištima i  poplavama. Izvršeno je prikupljanje  neophodnih pokazatelja,  između ostalog o nosiocima domaćinstava i njihovim članovima (sagledana je struktura stanovništva, evidentirano je  radno angažovano stanovništvo, penzioneri, napravljen  pregled  boračkih i šehidskih porodica, porodica sa školskom djecom). Podaci će poslužiti kod opredjeljenja vrste pomoći i definisanja daljih aktivnosti na zbrinjavanju najugroženijih porodica. Ovi podaci će poslužiti i Općini u traženju pomoći kod donatora koji su već izrazili  spremnost da pomognu ugroženim.

 

Pripadnici civilne zaštite zajedno s Crvenim krstom rade na sortiranju, razvrstavanju, pakovanju i podjeli humanitarne pomoći.

 

I dalje je higijensko-epidemiološka situacija na cijelom području općine pod kontrolom i nadzorom stručnih lica. Po dojavama ekipe Higijensko-epidemiološke službe djeluju na terenu. Nakon čišćenja objekata radi se  deratizacija i stanovništvu pruža neophodna medicinska pomoć.

 

Press Općine Zenica 

Povezani članci (by tag)