25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 09 Juni 2014 03:10

Saniranje šteta iz više izvora

Na području Zeničko-dobojskog kantona je, u određenim oblastima, postignut značajan napredak u saniranju šteta nastalih poplavama, počev od napretka na izgradnji alternativnih puteva do osiguranja osnovnih preduslova za početak procesa vraćanja u normalne životne tokove na područjima ugroženim poplavama. 

 

Da bi se trajno riješio ogroman broj problema vezan za uspostavljanje putnih komunikacija, izgradnju porušene vodovodne infrastrukture, preusmjeravanje vodotoka, rješavanje ekoloških pitanja, izgradnje ili popravke porušenih domova, uspostavljanja privrednih tokova i obnavljanja poljoprivrede, potrebna su ogromna sredstva. 

 

Ona su najavljena iz više izvora, počev od grantova koji dolaze preko ambasada stranih zemalja akreditovanih u BiH, zatim donatorskih konferencija, te pomoći koju su obećale Evropska unija, Svjetska banka i druge institucije i organizacije, a računa se i na sredstva sa državnog i entitetskog nivoa. 

 

Stoga je ponovno potencirana potreba da komisije za procjenu šteta što prije završe svoj posao te da im se sa općinskih nivoa vlasti pruži maksimalna podrška i pomoć u dovršetku ovih aktivnosti. 

 

Kantonalni štab civilne zaštite će u narednom periodu sve veći broj poslova prebacivati na resorna ministarstva, u kojima će biti fokus aktivnosti na otklanjanju posljedica poplava i saniranju šteta na području Kantona. 

 

Općinama na području ZDK-a je ponovno upućena naredba da dostavljaju zahtjeve za prehrambenim i svim drugim namirnicama i opremom, kako bi im se mogla distribuirati pomoć iz Kantonalne direkcije za robne rezerve. Dosad pristigli zahtjevi od općina uglavnom se odnose na potrebe za hranom, pa je tako Općina Zenica ponovno zatražila artikle za potrebe ishrane evakuisanih osoba smještenih u zeničkoj Kasarni. 

 

Pojedine općine, iako imaju potrebe za hranom i drugim potrepštinama, rijetko dostavljaju svoje zahtjeve pa se ovim putem općinska rukovodstva i općinski štabovi civilne zaštite podsjećaju na ovu obavezu kako bi se što brže i efikasnije pomoglo svim osobama smještenim u kolektivnim centrima, ali i svim ostalima s ugroženih područja smještenih kod rodbine ili na drugi način.