19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Juni 2014 17:08

Kolići: mještani se mogu vratiti

Općinski štab civilne zaštite Zenica saopćio je, nakon analize primljenog izvještaja švicarskih eksperata o sigurnosti klizišta, da se mještani sela Kolići mogu vraćati u svoje kuće. 

Švicarska misija SDC u BiH 'Prirodne katastrofe u BiH 2014.' upoznala je Općinu Zenica sa informacijom o opasnosti od klizišta u selu Kolići. Na osnovu obilaska terena geolog dr. Hugo Reatzo, eskpert za švicarsku humanitarnu pomoć, procijenio je „da glavnina sela Kolići nije pogođena klizištem, pošto je locirana na stabilnom prevoju sa tvrdim stijenama. Nije prisutna dubinska nestabilnost koja bi uticala na ove stijene". 

 

Općenito uzevši ne postoji klizna površina u dubinskoj strukturi stijene, a klizište u središnjem dijelu sela nije pogodilo ni jednu kuću. U tom dijelu ljudi mogu normalno živjeti u kućama. Jedino na istočnoj strani, ali izvan glavnog područja, jedna kuća stoji na malom prijevoju iznad puta i nalazi se blizu aktivno nestabilnog terena.  Generalna preporuka švicarskih geologa je "da se odvedu površinske i vode iz klizišta, izvrši procjena opasnosti i stabilnosti puta za Koliće i posadi drveće, bagremovo drvo, radi stabilnosti padina". 

 

- Duž rijeke u Kolićima prisutna su klizišta i erozija tla, što utiče na stabilnost puta, koji je pokriven muljem nastalim klizanjem tla. I dalje se očekuje manja erozija na tom lokalitetu zbog najavaljenih padavina. U ovoj zoni nema kuća, tako da nema potrebe poduzimati bilo kakve akcije nakon čišćenja i popravke puta - savjeti su švicarskog geologa.  Ostala zabilježena manja klizišta na padinama iznad sela Kolići su udaljena i ne utiču na stabilnost sela.