25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 Juni 2014 04:06

Opasna mjesta u zeničkoj općini

 Općinski štab Civilne zaštite Zenica i dalje, kao osnovi prioritet, ima sanaciju velikog broja oštećenih putnih komunikacija i brojnih klizišta.  Prema utvrđenom planu djelovanja za narednih nekoliko dana najviše posla i dalje će imati građevinska operativa, koja nastavlja  planirane aktivnosti na području općine zahvaćenom poplavama i klizištima. 

 

Na nekoliko velikih klizišta nastavlja se rad  nesmanjenim intenzitetom i sa svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom. Cilj je nastaviti  raščišćavanje i održavanje minimalne prohodnosti puteva na cijelom području općine. Uspostavljenje su minimalne prometne komunikacije s Babinjskim slivom, ali se na ovom dijelu saobraća uz velike mjere opreza, kao i na dijelu nekadašnjih saobraćajnica prema Šerićima, Željeznom Polju, Kolićima i Smajićima. 

 

Na klizištima se vrši monitoring i poduzimaju neophodne interventne mjere, a na nekim lokalitetima pojavljuju se dodatni problemi jer se klizišta nisu stabilizirala, a eventualne nove padavine bi mogle ponovno oštetiti uspostavljene saobraćajnice.  Za koji dan na području naselja Topčić-Polje planira se da tim švedskih stručnjaka postavi postrojenja za prečišćavanje vode za piće za lokalno stanovništvo.