20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 31 Maj 2014 20:27

UDIK:Dan bijelih traka u Zenici

Međunarodni dan bijelih traka obilježen je prigodnom mirovnom akcijom i u Zenici, na trgu Alije Izetbegovića, koju su organizirali aktivisti Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

 

Aktivisti UDIK-a dijelili su bijele trake prolaznicima kod spomen obilježja Kameni spavač u Zenici sa namjerom da podsjete na čin vlasti Srpske opštine Prijedor, koje su 31. maja 1992. godine naredile stanovništvu bošnjačke i hrvatske entičke pripadnosti nošenje bijele trake oko ruke prilikom izlaska iz svojih domova, te postavljanje bijelih čaršava na svoje kuće, kako bi ih raspoznavali od srpskog stanovništva ove opštine. 

 

Jedan od lidera UDIK-a Edvin Ćudić istakao je tokom akcije u Zenici da ovaj grad treba imati suosjećajnost za žrtve zločina u Prijedoru, ali i u drugim gradovima gdje su se zločini dešavali. 

 

U bilo kojem gradu žrtve zločina ne mogu biti marginalizirane te se svugdje mora pričati o stradanjima nedužnih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, poručili su iz ovog udruženja.

Povezani članci (by tag)