20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Maj 2014 02:14

Odluke Vlade ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je informaciju o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica s djecom, za koju se tokom protekle godine utrošila 21.304.695 KM. 

 

Različita prava iz oblasti socijalne zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu koristile su 34.682 osobe, a nadležno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku je, za realizaciji svih oblika zaštite ugroženih kategorija stanovništva, ukupno izdvojilo za osobe u stanju socijalne potrebe po bilo kojem osnovu sredstva od 25.757.641 KM. 

 

S obzirom na postojeću situaciju u društvu, posljedice ekonomske krize u prvom redu, jasno je da se sve veći broj ljudi primiče kategoriji korisnika socijalne zaštite zbog povećanog siromaštva i smanjenja životnog standarda stanovništva. 

 

Za očekivati je da će i u ovoj budžetskoj godini doći do povećanja zahtjeva za korištenjem nekog od oblika socijalne zaštite, jedan je od zaključaka iznesenih u informaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. 

 

Vlada ZDK-a je na prijedlog ovog ministarstva donijela odluka o osnivanju Javne ustanove "Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK".