26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Maj 2014 03:48

Pomoć iz Hanovera za Zenicu

I bh dijaspora je na nogama zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju, a svoj doprinos zajedništvu i humanosti daju i Bosanci, ali i Nijemci iz Hanovera i okoline. Na poziv Bošnjačke kulturne zajednica, upućen putem radija, televizije, društvenih mreža i lokalne štampe, za samo dva dana prostorije ovog udruženja ispunjene su paketima hrane, odjeće, sredstava za čišćenje, deka, lijekova i drugih proizvoda.

 

- Odziv građana je bio mimo svih očekivanja. Dolazili su ljudi svih nacionalnosti, Mirjana, Mladenka, Izela, Edita, Ivanka sa Aidom iz Hannovera, te dijaspora iz okoline, iz Hildeshajma (Hildesheim), Hamelna, Braunšvajga (Braunschweig), Mindena, Bad Sachia, Nojštata (Neustadta). Kamion od 25 tona kreće, ako Bog da, u petak iz Hannovera za Zenicu. U pratnji je vrijedni aktivista udruženja, Samir, koji želi da sakupljena sredstva dođu ne samo na određeno mjesto, već i onima kojima je pomoć najpotrebnija – kazala nam je Semina Habibić Batić, članica udruženja.

 

Veliki doprinos akciji dao je i Uve Bentlage (Uwe) iz Garbsena, koji se među prvima uključio u prikupljanje pomoći BiH, animirao svoje prijatelje i svojim iskustvom u organiziranju konvoja ka kriznim područjima pomogao u pribavljanju potrebne dokumentacije. Udruženje „Bošnjačka kulturna zajednica“ iz Hanovera, na čelu sa Amirom Batić Omerika, jedno je od rijetkih u čijem rukovodstvu većinu čine žene.