29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 28 Maj 2014 03:14

Medijsko pravo u Zenici

Prvo takmičenje iz oblasti medijskog prava u BiH, u formi simuliranih sudskih procesa "Moot Court", biće održano u Zenici od danas, 28 do 30. maja u okviru Projekta jačanja nezavisnih medija Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Internews u partnerstvu sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, saopćio je Internews. 

        

Na takmičenju učestvuju 44 studenata prava Univerziteta u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihaću i oba univerziteta u Mostaru. Deset studentskih timova sa šest pravnih fakulteta iz BiH, već tri mjeseca radi na istom slučaju tužbe sa elementima klevete i zaštite privatnosti. 

 

Takmičenje podrazumijeva usmeno zastupanje dviju strana u sudskom procesu pred sudijama koji su predstavnici civilnog društva i akademske zajednice u BiH.  S obzirom na činjenicu da je Zeničko-dobojski kanton jedno od poplavama najugroženijih područja BiH, organizatori su iskoristili ovu priliku i za pomoć stradalom stanovništvu.  Prije početka samog takmičenja biće održana konferencija za medije sa početkom u 12.00 sati u hotelu "Dubrovnik".