20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Maj 2014 18:42

Poruka Zmajeva za Šeriće

Selo Šerići kod Zenice već deset dana odsječeno je od svijeta. Zbog klizišta, najvećeg u Zeničko-dobojskom kantonu, prekinute su sve putne komunikacije. Oko 1.500 ljudi je u blokadi. Neophodna pomoć stiže samo zračnim putem. Tako živi selo Šerići, koje je još u blokadi zbog prekinutih putnih komunikacija. Ali danas je 150 djece iz ovog sela obradovano video porukom naših Zmajeva. Sreći nije bilo kraja kada su djeca dobila dresove bh. fudbalske reperezentacije. U svemu su učestvovale i naše kolege iz ITC Zenica, koje su povezale djecu i Zmajeve, te u Šeriće odnijele video poruku i poklone.

 

Područje mjesne zajednice Šerići najveće je klizište u zeničkoj općini. Oko 500 žitelja tog područja još uvijek je odsječeno od svijeta, jer su klizišta uništila komunakcije. Nemaju struje, a voda je higijenski neisparvna. Humanitarna pomoć im stiže helikopterima, no do sada i nisu insistirali na hrani jer je bilo zaliha. Deset dana nakon pokretanja klizišta do Šerića se dolazi samo zaobilaznim šumskim putem, terenskim vozilima ili helikopterom. Žitelji ovog područja hrabro se nose sa ovom situacijom, no snage ali i zaliha ponestaje. "Djeca ne idu u školu, voda nije za piće, traktorima se moramo prebacivati po dva i po sahata do Nemile", kaže Fuad Redžić. Sve svoje snage oni su usmjereli na probijanje puta, no kako se radi o hiljadama kubika nanosa i dijelovima puta koje je klizište odnijelo, ručno se ništa ne može uraditi. "Pozivam sve koji imaju mašine da nam oslobode putnu komunikaciju jer nisu u pitanju samo Šerići, već i Vukotići, Jastrebac, Žičara. Dolaze nam u sve većem broju, ostali su bez hrane, vode, struje", poručuje Derviš Kovačević, predsjednik kriznog štaba.

 

U Šerićima je osigurano stalno prisutsvo ljekara, timovi naizmjenično dolaze iz zeničkog Doma zdravlja. "Svi urgenti pacijenti su već ranije prebačeni u Zenicu. Pojavio se jedan laganiji slučaj epidemije kod mještana susjednih sela koji su se oglušili o naša upozorenja da ne piju seosku vodu", kaže dr. Amir Hakanović. Mještani su tražili i stav struke o trenutnom stanju klizišta i tvrde, procjene nisu nimalo optimistične Rečeno im je da je klizište jako komplicirano, te da se zemljište još nije smirlo. Ovim radinim ljudima teško pada činjenica da su upućeni na humanitarnu pomoć, no tako će biti sve dok se ne ospobe putne komunikacije. 

 

federalna.ba/videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 3)