28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 24 Maj 2014 13:19

Donacija za bolje veze u ZDK

Popularni folk pjevač Hako Šljivar je konkretnim djelima, posebno sada u vrijeme poplava u BiH dokazao da je veliki čovjek i humanista. Pored humanitarne pomoći koju je sa suprugom Elvirom prikupio i poslao za poplavama pogođene regije napravio je i izuzetan humanitarni gest donirajući Radiorelejni Repetitor koji će ubuduće spriječiti komunikacijsku blokadu regije Nemilski Sliv (Topčić Polje, Željezno Polje, Orahovica, Šerići, Begov Han itd..), te Žepča, Maglaja pa sve do Save, jer je Lisac jedna od najboljih kota u ex-yu.


Kao što je svima poznato Maglaj i sela oko Nemile su bili potpuno odsječeni komunikacijski jer su mobilne i fixne mreže zatajile. Naravno, kao i u proteklom ratu prvi u pomoć su stigli radioamateri iz Zenice i Zavidovića,pokazalo se da alternativa mobitelima nije postojala i da pozivi upomoć nisu danima mogli stići da ostatka zemlje.

Da bi u narednom periodu, koji po predviđanjima neće biti ni malo lagan pomogli ljudima i radiokomunikacijski uvezali sve mjesta od Zenice do Doboja sa ostatkom zemlje koja su bila i opet mogu biti pogođena, po hitnom postupku se krenulo u realizaciju postavljanja Radiorelejnog repetitora na planini Lisac iznad Zenice 1300 mnv.

Tzv. „Amateur Radio Emergency Communication(AREC)-

 

Ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan bez Donatora opreme koja je bila potrebna za stavljanje u fuknciju repetitora a to je veliki humanista i čovjek Hako Šljivar, koji je u roku 24h realizirao donaciju repetitora a na nama radioamaterima je da do ponedjeljka repetitor bude u funkciji. Frekvencije repetitora kao i operateri koji će biti zaduženi po svim mjestima biće poznati do kraja sedmice.


Repetitor je danas uručen i poklonjen(doniran) radioamaterima koji su pokrenuli inicijativu i bili prvi u Maglaju nakon deblokade(E71AR,E71AB,E74N) Također molimo sve zainteresovane ljude ugroženih iz potencijalno ugroženih područja koji žele biti radiooperateri da se jave na email: ruvex2010@gmail.com radi dogovora oko obuke, preuzimanja radio stanica itd..

 

 

VELIKO HVALA za g.HAKU ŠLJIVARA i PORODICU OD RADIOAMATERA ZENIČKE REGIJE

 

Radioamaterski pozdrav,73

 

Alen Ruvić,prof.(callsign E71AR)