18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 21 Maj 2014 10:30

Rasčiščavanje prema selima

Nastavljene su aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite  Zenica. U jutarnjim satima održana je sjednica Štaba.  Sačinjena je strategija  održavanja putnih komunikacija koje predstavljaju žile kucavice  na području općine Zenica. Pripadnici civilne zaštite, stručnjaci geodetske struke , nadzora  i mehanizacija danas su raspoređeni na komunikacije  od  Vraduka prema Bistričaku i Smajićima kako bi se sagledala  mogućnot  nesmetane prohodnosti  prema Šerićima.

 

Nastavlja se s raščišćavanjem Topčić Polja. Mašine su raspoređene na svim lokacijama sjeverno od Vranduka.

Danas se nastavlja čišćenje  odrona i  otvaranje komunikacije prema Babinu kod kule  Miljkovići. Angažovani su geolozi, civilna zaštita i neophodna mehanizacija, a policijske snage vrše koordinaciju saobraćaja. Nastoji se  uspostaviti komunikacija  prema Arnautima, Sebuju i selima koja gravitiraju  Babinoj rijeci. 

Što se tiče grada saobraćaj se normalno odvija prema Kantonalnoj bolnici. Svi mostovi su u funkciji. Uposlenici  Albe, civilna zaštita i volonteri danas će čistiti mulj i nanose od poplave  u Blatuši,  a uposlenici Javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima angažovani su na čišćenju  Kamberovića polja uz rijeku Bosnu. Uklonit će se i vreće s pijeskom s nasipa koji su branili grad od poplava.

Na terenu  je i medicinsko  osoblje  koje pruža zdravstvenu pomoć  stanovništvu u sabirnim centrima i ugroženim lokalitetima. Stavljene su u funciju  sve ambulante  JU Dom zdravlja Zenica  na prigradskom području  (Arnauti, Seoci,Babino, Janjići, Pehare, Gračanica, Tetovo, Gradište, Stranjani, Lokvine, Perin Han, Klopče i Mošćanica). Ukoliko se na tom području nalaze  građani s  ugroženih područja,  u tim ambulantama mogu dobiti zdravstvene usluge. Također  ovim licima je na raspolaganju i ambulanta porodične medicine „Centar“  koja je smještena  u zgradi Predškolskog dispanzera. 

Za osobe koje ne posjeduju zdravstvenu legitimaciju regulisano je izdavanje lijekova kao i pružanje drugih medicinskih usluga.

Sva humanitarna pomoć dolazi u centralno skladište Općine Zenica odakle se vrši njena distribucija. Helikopterima i kopnenim putem dostavlja se na ugrožene lokalitete i kolektivne centre.