24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Maj 2014 22:10

Foto: Vranduk, tri dana poslije

Tri dana nakon nezapamćeno visokog vodostaja rijeke Bosne, nadošlih  i podivljalih potoka i rječica, obišao sam neke dijelove područja Vranduka. Nakon smanjenja nivoa rijeke Bosne za oko 3 metra, tj. povlačenja u svoja korita rijeka i potoka, ostala je prava pustoš iza „podivljalih“ voda, piše naš sportski saradnik  Ekrem Imamović.

 

Uslikao sam mjesto gdje je predviđena gradnja brane za buduću  HE „Vranduk“, njive i bašte nakon povlačenja rijeke u Novom Vranduku, odron pored mosta i tunela na putu M-17, mašine na kolosijecima pruge Zenica-Doboj 100-tinjak metara od tunela u Vranduku, koje čiste nanose kamenja, drveća i mulja sa pruge. Ove nanose je  donio potok iz sela Ljubetovo i sa područja Draganovca.

 

Tu sam zatekao i 20-ak omladinaca, koji zajedno sa mehanizacijom čiste navedeni lokalitet. Uzvodno dalje 200-tinjak metara od ove lokacije, na Husejnagića posjedu, vidio sam veliki odron zemlje na dva kolosijeka pruge, koji je uklonjen sa kolosijeka. Uglavnom, život se u Vranduku polako normalizuje, a štete se sumiraju.

 

E.Imamović za Zenicablog

 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

 

 

 

...