20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Maj 2014 05:08

Majčinski index: BIH tek 48.

Na ljestvici 178 zemalja u kojima se mjerio takozvani majčinski indeks naša zemlja rangirana je tek na 48. mjestu. Tako je BiH na najnižoj poziciji u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. To su rezultati istraživanja koje je provela organizacija "Save the Children", u kojem su prilike za majčinstvo u ovim zemljama ocijenjene na temelju različitih kriterija, kao što su pristup žena obrazovanju, ekonomski status, visina primanja, njihova zastupljenost u vlasti, rizik od umiranja, majčinska i dječija zdravstvena zaštita... Ocijenjeno je da je najbolja zemlja za majčinstvo Finska, dok se Somalija našla na dnu ljestvice.

 

- Činjenica da je BiH na 48. mjestu ne znači nužno da je lošija od susjednih država po svim parametrima, već da su neki od pokazatelja znatno lošiji od onih u zemljama iz okruženja. Tako je broj majki koje su umrle pri porođaju u 2010. godini bio veći u Hrvatskoj nego u BiH. I bruto nacionalni proizvod BiH u odnosu na hrvatski bio je gotovo tri puta manji - kazala je za "Avaz" Almija Kapidžić iz NVO "Save the Children". Iz ove organizacije ističu da ulaganje u majke donosi dugoročnu dobrobit za društvo, s obzirom na to da su na samom vrhu ljestvice najprosperitetnije zemlje svijeta, dok su na dnu ljestvice one zemlje u kojima je ekonomska, politička i sigurnosna situacija najlošija. 

 

- Svake godine više hiljada majki i djece umire u konfliktnim područjima nego što umre boraca na bojnom polju. Neophodno je da hitno povećamo pristup medicinskoj brizi u mjestima gdje su državni kapaciteti slabi, a konflikt i nesigurnost rašireni. Sva djeca imaju pravo na preživljavanje, bez obzira na to gdje su rođena. Mnogi smrtni slučajevi se mogu izbjeći, a mi možemo pomoći u njihovom sprečavanju uz odgovarajuće planove i investiranje prije, tokom i nakon što kriza pogodi ili se borbe intenziviraju - pojašnjava Kapidžić. Sedam zemalja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Nigeriju, Mali i Gvineju Bisao, međe deset su najlošijih od uspostavljanja "majčinskog indeksa" u 2000. godini. U Demokratskoj Republici Kongo, statistički gledano, opasnije je biti žena ili dijete nego naoružani borac.