23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 09 Maj 2014 04:10

Vlast u ZDK u višemjesečnoj krizi

Funkcioniranje vlasti u ZDK, i zakonodavne i izvršne, u krizi je duže od dvije godine. U posljednje vrijeme, stranke koje participiraju u Skupštini ovog kantona, umjesto bavljenja brojnim otvorenim pitanjima, među kojima je i sve dublja dubioza u vezi s proračunom i stalni porast broja nezaposlenih, intenzivno rade na pripremama za predstojeće izbore.

 

 

Skupštinske većine u ZDK odavno nema, a Vlada  je već tri mjeseca u ostavci. To je trenutni politički ambijent u kantonu u kojem je broj nezaposlenih neznatno manji od broja onih koji rade, a budžetski deficit iz dana u dan sve veći. Sudeći prema stavovima političkih stranaka koje čine Skupštinu ZDK, ovo stanje teško da će se promijeniti prije oktobarskih izbora.

 

"Što se tiče ove skupštinske većine, odnosno Vlade u ovom mandatu, najveći dio političkih stranaka je bio i pozicija i opozicija", kazao je Senaid Begić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini ZDK. Upravo ova činjenica argument je političkim strankama u ZDK da negiraju vlastitu odgovornost za sadašnje stanje. U međuvremenu, moraju se osigurati ustavne funkcije Kantona.

 

"Očekuju nas važna dokumenta kao što je izvještaj o izvršenju budžeta za 2013. a pitanje svih pitanja ostaje kreditno zaduženje", smatra Sretrko Radišić, predsjedavajući Skupštine ZDK. 


Nijedna politička opcija nije ni nakon tri mjeseca od ostavke Vlade ponudila prijedlog za mandatara, niti je bila spremna podržati prijedloge koje je utvrdio Plenum gradjana i gradjanki ZDK. To i druga za gradjane važna pitanja ostaju po strani jer je političkim strankama  trenutno daleko važnije raditi na vlastitoj predizbornoj promociji.Vlast u ZDK, i zakonodavna i izvršna, u krizi je duže od dvije godine, a u posljednje vrijeme stranke koje participiraju u Skupštini ZDK, umjesto brojnim otvorenim pitanjima medju kojima su sve dublja budžetska dubioza i stalni poerast brioja zapolsenih, intenzivno rade na pripremama za predstojeće izbore.

 

"SBB je nakon svih ovih dešavanja iznio jasan stav mi smo podržali zahtejve gradjana za smjenom aktulene već vlade u ostavci, u formiranju nove Vlade mi nećemo učestvovati u formiranju bilo kakvih većina do poslije izbora normalno mi funkcionisati nećemo" - Adnan Jupić

 

"Mi jesmo opoziciona stranka i iz tog pravca djelujemo a ko god se nadje na našim odlukama to je stvar njihovog opredjeljenja." - Ibrahim Šišić, član Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK

 

FTV

Povezani članci (by tag)