02 Decembar 2023
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 April 2014 05:48

Otpor: tvrdnje o rijeci Bosni

Kina je izmedju ostalog poznata po Zutoj rijeci ( Huang Ho), a u nasoj drzavi jedina rijeka koja moze opravdano nositi taj naziv je rijeka Bosna. Karakteristika za obe rijeke je da se radi o izuzetno erozivnim vodotocima koji nose milione tona raznih vrsta sedimenata. Kada je rijeka Bosna u pitanju erozija zemljista koji nosi rijeka Bosna nastaje kao posljedica neplanske sjece na Bosanskim planinama. Clanovi OTPORA  su u nedjelju 20.04.2014.godine uzeli uzorak vode na adi Jagnjisce koja je nastala kao posljedica nanosa sedimenata.

 

Nakon sat vremena doslo je do djelimicnog talozenja sedimenata u posudi. U labaratoriji pomocu analiticke vage ustanovili smo da posuda od jedne trecine litre u sebi sadrzi 3,450 g taloga sto znaci da jedna litra sadrzi 10,35 g taloga (slika7). Ako se uzme da jedan metar kubni ima 1000 litara to znaci da masa taloga u njemu iznosi nevjerovatnih 10,35 kg . Prema dostupnoj literaturi prosjecan protok vode rijeke Bosne iznosi 100 metara kubnih sto znaci da u jednoj sekundi kroz Zenicu prodje 1035 kg, ili 1,035 tona taloga. Ako taj iznos pomnozimo sa brojem sekundi u jednom satu dobit cemo iznos od 3726 tona erozivnih materija (daljne vremensko racunanje gubi smisao). Vidljive posljedice erozivnosti rijeke Bosne nama Zenicanima su jasno iskazane u nasipima na obalama rijeke u naselju Blatusa. Da ne bi doslo do plavljenja tog naselja i puta M17 preduzece ALMY svojom mehanizacijom prosiri korito. Ako bi doslo do izgradnje HE Vranduk odnosno ako bi se rijeka Bosna pregradila branom visine 15 metara prema projektu EP BIH dd Sarajevo akumulaciono jezero bi bilo duzine 6 km i u njemu bi se zbog zastoja protoka vode talozio sediment.

 

Zbog ovog talozenja svake godine bi dolazilo do podizanja nivoa vode u akumulacionom jezeru za debljinu taloga (prema nasim proracunima minimalno 5 cm). Ovakvo podizanje nivoa vode bi za par godina ugrozilo zeljeznicku prugu i put M17 u predjelu naselja Vrace, drugim rijecima EP BIH dd Sarajevo bi svakih 5 godina morala prazniti i cistiti taloge koji bi iznosili vise miliona kubika. Kako je snaga predvidjene HE Vranduk simbolicne snage ispod 20 MW a recimo snaga HE Jablanica je preko 200 MW ciscenje dna akumulacionog jezera bi vise kostalo od cijene proizvedene elektricne energije. Ocito da je Institut IPSA svoj prljavi, ne naucni posao odradila za velike novce lazirajuci podatke

koje je poslala EBRD- u i EIB-i. U nasem posljednjem dopisu kojeg smo dobili od EBRD-a obavjesteni smo da ce oni nakon pregleda video zapisa ( https://www.youtube.com/watch?v=GtilQ4o6cms  ) poslati svoju neovisnu strucnu komisiju koja ce ispitati navode iz Studije o utjecaju na okolis HE Vranduk na floru i faunu u rijeci Bosni. OTPOR je umjesto HE Vranduk cijom izgradnjom se krsi Dejtonski sporazum jer se radi nacionalnom spomeniku BiH predlagao da se na planini Vepar izgradi vjetro park sa 8 stubova ukupne snage 20 MW cija bi izgradnje po sadasnjim cijenama iznosila 40 miliona KM. Investicija za HE Vranduk manje snage iznosi nevjerovatnih 130 miliona KM zbog cega opravdano sumnjamo da ce se na ovom projektu oprati vise desetina miliona KM. Ocekujemo od SIPE i Tuzilastva BiH da ispitaju malverzacije u EP BiH dd Sarajevo u vezi HE Vranduk ali i u vezi kolapsa HE Bogatici kao i prodaji elektricne energije preko Vuka Hamovica i Vojina Lazarevica o cemu je Tuzilastvo za privredni kriminal pokrenulo istragu u kojoj se spominje i ie sadasnjeg diretkora EP BiH Elvedina Grabovica. Sa ovim podacima bit ce upoznati EBRD i EIB.

 

Za NG Ekoloski pokret OTPOR ekolog Akif Smajlovic,prof.