16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 April 2014 23:40

Ponovo izbori: Nemila i Starina

Izbori za savjete mjesnih zajednica na području Općine Zenica, koji su održani od 3.februara do 4.marta, izbacile su na površinu sve manjkavosti izbornog procesa zbog čega mnogi sumnjaju u regularnost.

 

U određenim mjesnim zajednicama izbori su prekinuti, zbog narušavanja javnog reda i mira intervenisala je i policija, a međuljudski odnosi uveliko su narušeni. Kako bi se slične stvari izbjegle u budućnosti Općinsko vijeće najavljuje izmjenu postojeće izborne procedure. Izbori za savjete održani su u 71 mjesnoj zajednici, a obilježeni su brojnim sumnjama u regularnost. To potvrđuju brojne žalbe,a li i sami vijećnici koji su bili članovi radnog predsjedništva za provođenje izbora.

 

Vijećnici su predložili da se, kao i u nekim drugim općinama, izbori za savjete mjesnih zajednica održavaju kada i lokalni izbori i da se izbori vrše neposrednim tajnim glasanjem. Zahtjevi za izmjenom postojeće izborne procedure rezultirali su konkretnim zaključkom općinskog vijeća. Zaključak je usvojen jednoglasno, kao i prijedlog odluke o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica Nemila i Starina.

 

Ponovljeni izbori tako će biti održani 17.maja, neposrednim tajnim glasanjem, u vremenu od 10 do 18 sati. Mjesto održavanja izbora odrediće Stručna služba u saradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica, dok se prijedlozi kandidatskih lista za članove savjeta mogu dostaviti u pisanoj formi putem protokola Stručnoj službi Vijeća i Načelnika u roku od 10 dana.Uz liste se moraju dostaviti i pisane izjave kandidata o prihvatanju kandidature.  

 

(Rešad Š. rtvze)