20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 April 2014 03:07

Pohranjivanje matičnih ćelija

Broj zainteresiranih trudnica i roditelja za pohranjivanje matičnih ćelija raste, nakon što je u svijetu razvijena čitava medicinska grana, regenerativna medicina koja koristi matične ćelije za terapiju raznih bolesti. Uspješno se tretira više od 70 različitih oboljenja, razne vrste leukemija, genetske bolesti metabolizma, imunološkog sistema i anemije... 

 

- Dijabetes tip I bi trebao biti iskorijenjen zahvaljući matičnim ćelijama - kazao je u izjavi za Agenciju FENA prim. dr. Muhamed Hadžiomerović, specijalista ginekolog-endokrinolog. 

 

Naglašva  da su matične ćelije definitivno budućnost medicine zbog čega je, kako kaže,  100 posto za njihovo pohranjivanje, naravno ko ima mogućnosti za to. 

 

Jedina prilika za prikupljanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce jeste neposredno nakon poroda. Postoji velika vjerovatnoća da će i ostali članovi porodice (braća, sestre i roditelji) moći koristiti matične ćelije u slučaju liječenja, jer je veća šansa da će postojati podudarnost nego kod bilo kojih drugih matičnih ćelija. 

 

Postupak uzimanja uzorka krvi za matične ćelije provodi akušer neposredno poslije porođaja, odnosno odvajanja i odnošenja novorođenčeta.

 

- Najkvalitetniji izvor matičnih ćelija jeste iz tkiva pupčane vrpce. Razlozi zbog kojih treba da se sačuvaju matične ćelije su : 100 postotna podudarnost od novorođenčeta od kojeg su uzete matične ćelije, a velike su šanse da će te matične ćelije odgovarti užim srodnicima bebe - izjavila je za Agenciju FENA Azra Habibija, menadžerica operativnih poslova kompanije Family plus koja je partner Cryo Save za BiH.

 

- Uzorak se uzima iz dijela pupčanika koji ostaje pri posteljici i stavlja u specijalnu kesu koja je dio seta. Procedura je kratkotrajna (jedan do dva minuta) i bezbolna i po majku i po bebu - pojašnjava Habibija. 

 

Cryo-Save je najveća evropska porodična banka matičnih ćelija koja u BiH djeluje od 2009. godine. Do sada je u BiH 4.000 pohranjenih uzoraka. 

 

Cryo-Save djeluje u 70 zemalja na šest kontinenata  i ima 250.000 pohranjenih izoraka matičnih ćelija.

 

Poslije uspješnog uzimanja uzorka nakon poroda, matične ćelije sigurno se transportuju u laboratoriju u Niel u Belgiju na obradu prije zamrzavanja kontroliranim procesom te pohrane na temperaturi ispod -170ºC. Uzorci se sigurno čuvaju u našoj vrhunskoj laboratoriji za obradu krvi i tkiva iz pupčane vrpce i pohranjuju na period do 25 godina. 

 

Trenutno su matične ćelije standardna terapija za liječenje  više od 70 oboljenja. 

 

Kompanija Family-plus, ekskluzivni i ovlašteni partner Cryo-Savea, vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija za BiH, realizira zajednički projekt koji će biti od koristi za lokalnu zajednicu, kupce Mercatora i korisnike usluga Cryo- Savea. 

 

Svi korisnici Mercator pika kartice moći će ostvariti popust u visini od 50 eura prilikom plaćanja usluge pohranjivanja matičnih ćelija, kao i popust od 30 posto za DNK analizu koji se odobrava za njih i njihove porodice. 

 

Family-plus, partner Cryo-Savea u BiH, predstavit će sutra u Tuzli novo izdanje priručnika za trudnice „Trudnoća  i porođaj - psihofizička priprema trudnice za porođaj i majčinstvo“ koji je dostupan  besplatno svim trudnicama u Bosni i Hercegovini.