23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 April 2014 03:44

Razgovori u Vladi

Filip Rufio (Philippe Ruffio), programskim koordinatorom za ekonomiju i obrazovanje pri Agenciji za obrazovanje i kulturu Evropske unije i Suad Muhibić ,direktor Tempus ureda za BiH razgovarali su  u Vladi Zeničko-dobojskog kantona sa  Munibom Husejnagićem, premijerom u ostavci , ministrima -  obrazovanja Mirkom Trifunovićem  i finansija Sabinom Heljić o šansama Univerziteta  Zenica za dobijenje projekata u oblasti visokog obrazovanja finansiranih od Evropske unije. Sastanak je prisustvovao i Dževad Zečić, rektor zeničkog Univerziteta.

 

Koordinator Ruffio je prezentirao prednosti novih projekata i novog zaokreta u pristupu njihovom odobravanju na nivou Evropske unije koji će trajati narednih sedam godina. Naime, od ove godine starta sedmogodišnji program pod nazivom „Erasmus plus“,a njegova glavna odrednica je da će budžeti za projekte visokoškolskih institucija biti decentralizirani pa će univerziteti koji dobiju projekte biti ujedno i odgovorni za raspodjelu sredstava po svakom projektu. U svemu ovome velike šanse ima i zenički Univerzitet, kazao je gospodin Ruffio. Jedini problem predstavlja činjenica da Univerzitet u Zenici nema vlastiti račun sa koga bi se mogla vršiti transferiranja novca, a razlog je trezorski način poslovanja.

 

Predstavnici Vlade ZDK su objasnili da trezorski način poslovanja neće i ne treba biti prepreka za dobijanje projekata jer Vlada Kantona daje punu podršku nastojanjima Univerziteta da se organizacija rada, nabavka opreme  i izvođenje nastave podigne na viši nivo i to sredstvima Evropske unije. Jedno od rješenja je otvaranje posebnog računa sa koga će Zenički univerzitet biti u mogućnosti da rukovodi projektima u okviru „Erasmus plus“ programa, ali i svih ostalih projekata za koje bude podnesena aplikacija. Istaknuto je da je Vlada Kantona svjesna određenih prepreka u sadašnjem načinu poslovanja i zakonskoj regulativi u oblasti finansijske politike te je u toku istraživanje iskustava drugih univerziteta kako bi se iznašla najpovoljnija rješenja. S druge strane, Vlada je opredjeljena da transferi svih sredstava u institucijama kojima je kantonalna Vlada osnivač budu u potpunosti transparentni .

 

Gospodin Ruffio zahvalio je na razumijevanju i fleksibilnosti kantonalne Vlade kad je u pitanju učešće institucija s ovog područja u realizaciji projekata Evropske unije i dodao da Univerzitet  Zenica može računati na punu podršku briselske delegacije u BiH. On je također pojasnio da su dosada većinom projekata iz oblasti visokog obrazovanja sa područja regije Balkana upravljali univerziteti  iz Srbije, a u BiH su realizovana samo tri projekta. S obzirom na činjenicu da zenički Univerzitet ima sve pretpostavke da, ne samo učestvuje kao partner, već i bude glavni nosilac projekata, bilo bi dobro da se stvore zakonske pretpostavke i otklone prepreke u oblasti finansija jer će univerziteti koji dobiju propjekte imati na raspolaganju milion eura po projektu koji će realizirati sa 10 do 20 univerziteta iz regiona.

 

Mirko Trifunović, resorni kantonalni ministar kazao je da je Zenički univerzitet najmlađi u BiH, ali je prvi koji će dobiti akreditaciju u BiH koja se daje visokoškolskim ustanovama. Time će se stvoriti osnova da se konkuriše na sve projekte koje finansira Evropska unija.