20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 09 April 2014 23:16

Učenici KŠC-a u posjeti MUP-u

Dvadesetak učenika IV razreda KŠC „Sveti Pavao“ Opće Gimnazije Zenica, koji pohađaju biološko-hemijsko izborno područje, u pratnji svojih profesora posjetili su Odsjek za kriminalističku tehniku i kontradiverzionu zaštitu Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.


Tom prilikom isti su se upoznali sa radom i funkcionisanjem ove veoma važne organizacione jedinice u kojoj se, primjenom određenih metoda i tehničkih sredstava, pronalaze, fiksiraju i tumače tragovi krivičnih djela, registruju i identifikuju lica, predmeti i izvršioci krivičnih djela u cilju dokumentovanja i prikupljanja dokaza neophodnih u toku vršenja istraga, te vrše poslovi kontradiverzione zaštite. Učenici su sa pažnjom pratili prezentacije nekih metoda u radu od strane službenika ovog odsjeka, te svoje interesovanje pokazali ličnim učešćem u istim i postavljanjem pitanja u oblastima koje su ih zainteresovale.

 

Kroz nastavni plan i program učenici su teorijski obradili navedene oblasti, a obilazak specijaliziranih prostorija i opreme, kao i susret sa policijskim službenicima svakako je bila prilika da se to znanje još više unaprijedi. Za određeni broj učenika, ova posjeta će biti od posebnog značaja u smislu njihove profesionalne orjentacije budući da još uvijek razmišljaju o svom životnom i profesionalnom opredjeljenju.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA