29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 04 April 2014 11:47

Zabranjen promet porculanskih igračaka

Zdravstvena inspekcija Republike Srpske naložila je povlačenje i uništavanje 51 seta porculanskih dječijih igračaka „set za čaj", šoljice sa tanjirićima, zbog mogućeg povređivanja djece sitnim komadima.

Odredbama Pravilnika o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe, koji se mogu stavljati u promet, nije dozvoljeno prometovanje dječijih igračaka izrađenih od porcelana, zbog lake lomljivosti, saopćeno je danas iz Insepektorata RS-a.

- Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da su predmetne igračke na tržište distribuisali uvoznici iz Federacije Bosne i Hercegovine. Informaciju o prisustvu ovih igračaka na tržištu dostavili smo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Inspektoratu Distrikta Brčko i Agenciji za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju.

Zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u kontrolama predmeta opšte upotrebe prilikom uvoza utvrdila nepravilnosti kod jedne pošiljke dječjih igračaka, lutka barbi zbog lakog izvlačenja kose, u količini od 576 komada, koje su po nalogu inspektora uništene.

Također, u kontrolama prilikom uvoza utvrđene su nepravilnosti i kod jedne pošiljke kupke za tuširanje u količini od 48 komada zbog mikrobiloške neispravnosti i kod jedne pošiljke plastičnih tanjira u količini od 17.100 kg koji nisu bili bezbjedni za ljudsku upotrebu zbog nedozvoljene ukupne migracije.

Pošiljka kupke je uništena po nalogu inspektora, dok je pošiljka tanjira vraćena iz Republike Srpske i bit će upotrijebljena za proizvodnju plastičnih stolica.