29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Mart 2014 00:00

Temperature u aprilu iznad prosjeka

U Bosni i Hercegovini u aprilu očekivane srednje mjesečne temperature trebale bi da budu nešto više u odnosu na višegodišnji prosjek, kazao je izjavi Agenciji FENA klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum. 

Topliji period u odnosu na prosjek očekuje se u prvoj dekadi mjeseca aprila. Očekivane sume padavine bi trebale da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. A veća količina padavina u odnosu na ukupan kvantum padavina koji se očekuje tokom aprila trebale bi da bude u trećoj dekadi mjeseca, kazao je Zulum. 

U Sarajevu prosječna temperatura u aprilu iznosit će 9,4 stepena celzijusa, u Mostaru 13,3 stepena, u Bihaću 10,7, u Tuzli 10,4 a u Banja Luci srednja temperatura iznosit će 10,9 stepeni celzijusa. 

Što se tiče količina padavina, prosječno suma padavina u aprilu u Sarajevu iznosit će 74 litra po metru kvadratnom, u Mostaru 127 litara, u Bihaću 115, u Tuzli 76, u Banja Luci 87 litara po metru kvadratnom, kazao je Zulum. 

Srednja mjesečna temperatura tokom marta bila je znatno iznad višegodišnjega prosjeka za ovog doba godine. 

Zulum je kazao kako su "temperaturna odstupanja prema preliminarnim podacima varirala od 2,2 do 4,2 stepena". 

Odstupanja od srednjih dekadnih vrijednosti bila su pozitivna tokom sve tri dekade, na čitavom prostoru BiH, a najveća odstupanja zabilježena su u drugoj dekadi mjeseca. Minimalne mjesečne temperature izmjerene su na većini stanica 12. marta, a maksimalne mjesečne 17.- 18. marta. U Sarajevu srednja mjesečna temperatura tokom marta bila je veća za 2,9 stepeni u odnosu na prosječnu temperaturu, koja se odnosi na period 1961.-1990., kazao je Zulum. 

On je naglasio kako su "ukupne sume padavina tokom marta bile na jugu zemlje ispod višegodišnjega prosjeka, a u centralnim predjelima većinom u granicama višegodišnjih prosječnih suma". 

U sjevernim i zapadnim krajevima količina padavina bila je pretežno iznad prosjeka. Snježni pokrivač zabilježen je jedan do dva dana, a najveća visina snježnog pokrivača izmjerena je u Livnu i iznosila je 6 cm, kazao je Zulum.