27 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 31 Mart 2014 12:59

Pismo kompaniji Arcelor Mittal

ARCELOR MITTAL ZENICA
n/r v.d. Direktor gosp. Somani Norsingh Lal Balkrishan


SINDIKAT ARCELOR MITTALA ZENICA
n/r Predsjednika gosp. Zuhdija Kapetanović

Poštovani,

Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH Zeničko-dobojskog kantona, izražava punu podršku aktivnostima sindikata Arcelor Mittala, usmjerenih na zaštitu interesa i prava radnika koja proističu iz radnog zakonodavstva, kolektivnih ugovora i socijalnog paketa kao sastavnog dijela kupoprodajnog ugovora.

Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata, također, osuđuje indolentan odnos uprave kompanije naspram zahtjeva sindikata koji su potpuno opravdani.

Obzirom da dvosatni protesti radnika Arcelor Mittala traju već duži period a da se uprava kompanije  nije udostojila otvoriti razgovore o ispostavljenim zahtjevima sindikata, opravdano sumnjamo da na ovakav način kompanija Arcelor Mitala ima namjeru nastaviti sa iscrpljivanjem radnika, kršenjem radnog zakonodavstva i svojih obaveza iz kupoprodajnog ugovora, odnosno socijalnog paketa kao njegovog sastavnog dijela.

S tim u vezi, pozivamo upravu komanije Arcelor Mittal da odmah otpočne socijalni dijalog sa sindikatom o dostavljenim zahtjevima i kroz socijalno partnerstvo pristupi rješavanju zahtjeva sindikata te utvrdi dinamiku njihove realizacije.

Svaki drugi način ponašanja uprave kompanije može izazvati veći revolt radnika i poduzimanje drugih aktivnosti i mjera od strane sindikata, koje bi mogle rezultirati generalnim štrajkom, kao krajnjim sredstvom, a sve u namjeri da uprava kompanije otpočne dijalog sa sindikatom po precizno definisanim zahtjevima.

Nadamo se da to nije u interesu uprave kompanije, kojoj se obraćamo, sa zahtjevom za hitno uspostavljanje socijalnog dijaloga sa sindikatom o svim otvorenim pitanjima.

S poštovanjem

Predsjednik

Mirnes Isaković s.r.