26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Mart 2014 09:03

Zasjedanje Skupštine ZDK

Odluka o osnivanju Centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK,umjesto u formi prijedloga, vraćena je u Nacrt na današnjoj sjednici kantonalne skupštine. Rok za javnu raspravu koja će biti obavljena u svim općinama Kantona je 30 dana.


Resorno kantonalno ministarstvo pripremilo je Prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama sa Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja i načinu funkcionisanja postojećih dnevnih centara. Već na početku rasprave bilo je jasno da će dokument biti vraćen u Nacrt.Ipak u Udruženjima djece i osoba sa posebnim potrebama pozdravili su institucionalni način rješavanja ove problematike.


Ministar za socijalnu oblast,Ivica Ćurić ukazuje da se ništa bitnije neće promijeniti,ali pozitivnom ocjenjuje raspravu,istakavši da su budžetska sredstva za tekuću godinu za ove namjene planirana u iznosu od 600 hiljada maraka. Na području ZDK trenutno djeluju 3 centra,u Maglaju,Visokom i Zenici. Skupština ZDK kasno popodne razmatrala je vlastiti program rada za ovu godinu,a do kraja sjednice na razmatranju su trebala biti dva Izvještaja: o radu Ureda za pritužbe javnosti,te o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju.


(Š.B. rtvze)