19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Februar 2014 04:06

Besplatna mamografija za žene

Najčešće maligno oboljenje žena – rak dojke u pravom smislu zove na uzbunu. Naime, u BiH, po nezvaničnim podacima, svake godine od raka dojke oboli oko dvije hiljade žena, veliki broj njih se, nažalost ne uspije spasiti od ove bolesti.


Ovoj strašnoj pošasti, izložene su žene različite dobi starosti, a sve češće obolijevaju i žene mlađe populacije, ali se tome u nas poklanja tek sporadična pažnja. Može se konstatirati da klinike koje su osposobljene za kompletan tretman, to sa sve više uspjeha rade, ali izostaje organizovana akcija drugih organa na planu prevencije raka dojke.

Radi toga u Fondaciji „Sanela Redžepagić”, ozbiljno se radi na pokretanju akcije sa osnovnom idejom da se stvore uvjeti kojim bi se svim ženama omogućio  BESPLATAN (i bez čekanja) MAMOGRAFSKI PREGLED.

 

Ovo posebno iz razloga što žene na pregled čekaju po nekoliko mjeseci, a dosta njih se i ne odlučuje jer nemaju novaca da pregled plate. Kako bi se ovaj problem stavio na „dnevni red“, Fondacija „Sanela Redžepagić”, će ubrzo pokrenuti kampanju za usvajanje Zakona kojim bi se žene određene životne dobi obavezale na mamografski pregled i naravno da za isti ne plaćaju nikakav inos novca zdravstvenoj ustanovi. 

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rano otkrivanje raka dojke omogućava izlječivost i do 90% a to nas obavezuje da ženama omogućimo stvaranje uvjeta da preduprijede ovu opaku bolest.

 

Press Fondacije „Sanela Redžepagić”