28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Februar 2014 22:22

Predstavnik EU u sjedištu MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifat Delić i policijski komesar Fahrudin Bečirović razgovarali su u sjedištu Ministarstva sa savjetnikom u Sektoru unutrašnjih poslova i javne sigurnosti Delegacije Evropske unije u BIH Samirom Hadžimusićem. Razgovor je bio fokusiran na proteste nezadovoljnih građana na području Kantona i aktivnosti policije u vezi s tim.

 

"Osim Zenice, najmasovnija okupljanja građana, ali i najveća materijalna šteta bila je u Zavidovićima i Visokom. Naši policajci nisi upotrebljavali silu, fizičkog kontakta sa građanima nije bilo, izuzev minimalne upotrebe hemijskih sredstava, odnosno suzavca", rekao je ministar Delić. Istakao je da podržava 90% zahtjeva obespravljenih građana, ali i naglasio da je većina njih izmanipulisana i upotrijebljena u druge svrhe, te da su u ovom slučaju zakazale krovne agencije. 

 

Komesar Bečirović je istakao da su očekivani mirni protesti, ali je ipak policija postupila najbolje što je mogla u datim okolnostima i u skladu sa Ustavnim rješenjma. Dodao je da je povrijeđeno skoro 40 policajaca, 5 teže, pričinjena je velika materijalna šteta, ali je najbitnije da niko nije izgubio život. Do sada je podnijet izvještaj Tužilaštvu protiv 54 lica, a radi se na identifikaciji ostalih.

 

Hadžimusića je interesovalo i kakvom opremom raspolažu naši policajci. "Mi smo izuzetni opremljeni sredstvima koja policajcima trebaju u normalnim okolnostima. Međutim, nedostaje nam adekvatna lična i kolektivna oprema za krizne situacije i kontrolu masa. Procedure za nabavku takve opreme traju dugo, ali mi smo već poduzeli neke korake", pojasnio je ministar Delić.

 

Iz Delegacije EU izrazili su spremnost da posredstvom IPA fondova obezbjede  finansijska sredstva za nabavku opreme, prije svega, za Jedinicu za podršku MUP-a.