24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 17 Februar 2014 19:31

Plenum, kolegij, protesti...

Protestno okupljanje građana u Zenici je i danas organizirano na Trgu "Alije Izetbegovića", gdje su predstavnici nezadovoljnih grupa saopćili stavove o kojim se pregovara s Kolegijem Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).  Nakon toga je ponovno upriličena mirna šetnja grupe građana kroz centar grada, do zgrada Općine Zenica i Vlade ZDK-a. 

 

foto: SA DANAŠNJIH PROTESTA U ZENICI

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.580451985379473.1073742112.122203817870961&type=1 

 

Grupa pregovarača plenuma građana sastala se s Kolegijem kantonalne skupštine, koji je na jutrošnjem zasjedanju donio odluku da sjednica Skupštine ZDK-a bude zakazana za  25. februar.  Predstavnik plenuma građana prezentirao je članovima Kolegija pet zahtjeva u kojima se traži hitno održavanje sjednice Skupštine, zakonsko usvajanje ostavke Vlade i imenovanje novog mandatara, zatim abolicija za sve privedene učesnike protesta, simpatizere i medije.  Iz narednih razgovora sa Skupštinom ZDK-a insistira se da se odstrane predstavnici sindikata i predstavnici udruženja, koja se trenutno u bilo kojem obimu finansiraju sredstvima iz budžeta ZDK-a.  Plenumu građana treba da se dostave i liste primanja svih zaposlenih u Skupštini i članove Vlade ZDK-a tokom prošle godine, te da se za rad ove neformalne grupe građana osigura prostor za svakodnevni rad i održavanje stalnih skupova. 

 

Na zajedničkom sastanku Kolegija i predstavnika plenuma definiran je dnevni red sjednice Skupštine, ali nije se našlo rješenje za zahtjev da Skupština odredi novog mandatara Vlade, koji mora biti vanstranačka ličnost i da već na sjednici budu predloženi kandidati za nove ministre u Vladi ZDK-a, iako je to jedino rješenje koje ima zakonsku osnovu.  Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ traži od kolegijuma Skupštine ovog kantona hitno održavanje sjednice Skupštine sa usvajanjem neopozive ostavke Vlade i prijedlogom novog nestranačkog mandatara. Građani zahtijevaju i aboliciju za sve privedene učesnike protesta, simpatizere i medije, te da razgovoru sa skupštinom ne prisustvuju predstavnici Sindikata i predsjednici udruženja koji se finansiraju iz budžeta.

 

Savjet Plenuma građana zahtijeva da im se na uvid dostave liste svih primanja iz 2013. godine za poslanike u skupštini i članove Vlade ZDK, te obezbijedi prostorija za njihov svakodnevni rad. Današnji Plenum građana i kolegijum Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojem je izneseno pet novih zahtjeva, prošao je u raspravi u vezi sa imenovanjem mandatara. Iz kolegijuma Skupštine Zeničko-dobojskog kantona su predložili da Plenum imenuje mandatara, iako je na prošloj sjednici prihvaćeno da to obavi Skupština. S obzirom da bi novoizabrani mandatar mogao biti stranački opredijeljen, član BPS-a Harun Drljević je predložio Plenumu da oni odaberu nekorumpiranog mandatara i eksperta, o čemu će Skupština donijeti svoj stav. Međutim, predsjednik Plenuma građana Nihad Vejzović nije prihvatio taj prijedlog, prenosi portal "Kliks".

 

"Dogovoreno je na sastanku sa članovima Plenuma da ćete vi izabrati mandatara, da ćete predložiti, a da ćemo mi usvajati. Nemojte da se vrtimo u krug jer je očigledno da tako želite dobiti na vremenu. Mi smo predložili i vi ste na prošlom kolegijumu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona prihvatili da imenujete mandatara", rekoa je Vejzović. Član SDP-a Senaid Begić rekao je da je neozbiljan rok od tri dana, koji je dao Plenum kolegijumu Skupštine ovog kantona za imenovanje mandatara, s obzirom na to da se odlučuje o sudbini od oko 400.000 ljudi u ZDK. Odluke kolegijuma Skupštine o današnjim zahtjevima biće poznate u toku dana po završetku zasjedanja. Plenum građana na protekloj sjednici kolegijuma tražio je ukidanje takozvanog "bijelog hljeba", te da imenovanje mandatara obavi Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

Prvi zahtjev Plenuma o ukidanju "bijelog hljeba" nije usvojen, dok je drugi prihvaćen većinom u kolegijumu. 

 

(Agencije)

 

foto: SA DANAŠNJIH PROTESTA U ZENICI

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.580451985379473.1073742112.122203817870961&type=1 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

.