25 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Februar 2014 02:08

Savjet reisu-l-uleme IZ

U Sarajevu je Savjet Reisu-l-uleme razmatrao aktuelna dešavanja u našoj zemlji i njihov utjecaj na prilike u Islamskoj zajednici i rad njenih organa i institucija. Na sjednici, kojoj su prisustvovali svi muftije iz Bosne i Hercegovine, predsjednik Sabora Islamske zajednice, dekan Fakulteta islamskih nauka, direktor Gazi Husrev-begove medrese i rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, iskazano je puno suosjećanje sa građanima Bosne i Hercegovine koji trpe teške socijalne nevolje i razumijevanje za njihove opravdane zahtjeve.

 

Savjet Reisu-l-uleme je izrazio duboku zabrinutost zbog posezanja za nasiljem i najoštrije osudio sve oblike nasilnog ponašanja koje je počinjeno tokom održavanja protesta. Posebna zabrinutost je iskazana zbog napada na institucije države Bosne i Hercegovine i žaljenje zbog velikih materijalnih šteta i nenadoknadivih gubitaka.

 

Svi sudionici današnjeg sastanka u Rijasetu Islamske zajednice potpuno su saglasni u tome da je jedini ispravan i prihvatljiv puta za rješavanje otvorenih društvenih i političkih problema zakonom predviđena procedura u institucijama ustavno-pravnog sistema.