23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 08 Februar 2014 18:54

Poslodavci FBIH o protestima

Udruženje poslodavaca FBiH dugi niz godina ukazuje na sve negativne procese u našem društvu zbog kojih nema značajnijeg napretka, povoljnog poslovnog ambijenta, investicija i zapošljavanja. Vlasti i političke opcije se mijenjaju, ali stepen promjena u društvu nije u skladu sa očekivanjima građana Bosne i Hercegovine. Više nivoa vlasti nema jedinstven pogled i mehanizam za neophodne promjene u smanjenju administracije, potrošnje u javnom sektoru i stvaranje uvjeta za zapošljavanje u realnom sektoru.

 

Evidentno je da veliki broj nezaposlenih i socijalno ugroženih u našem društvu. Nezadovoljni su sa mjerama koje se poduzimaju da bi se njihov položaj promijenio. Iz tih razloga shvatamo potrebu za organizirani protest kao demokratsko pravo za iskazivanje nezadovoljstva i traženje promjena od smjene pojedinaca u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti do promjene kompletnih politika. Takav način organiziranog izražavanja nezadovoljstva i promjena podržavamo i smatramo ga opravdanim.

 

Međutim, odlučno osuđujemo uništavanje društvene i privatne imovine. Takva destrukcija neće obezbjediti nova radna mjesta niti će povećati sredstva za pomoć najugroženijim članovima društva. Paljenje objekata, istorijskih spomenika, arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti vraćaju nas 20 godina unazad, stvaraju ogromnu materijalnu i finansijsku štetu koju ćemo dugi niz godina pokrivati iz skromnih primanja, ali ono što je najvažnije takve aktivnosti će ukinuti brojna radna mjesta.

 

Pozivamo sve građane da svoje nezadovoljstvo ispolje kroz mirne proteste i demokratski način traže promjene koje su neminovne, ali također pozivamo na obustavu bilo kakvog devastiranja društvene i privatne imovine. Istovremeno očekujemo od nadležnih organa da upotrebe najenergičnije mjere za sprečavanje svakog oblika destruktitvnog i kriminogenog ponašanja.

 

Tražimo od nadležnih državnih organa da poduzme energične mjere protiv svih onih koji svojim ponašanjem stvaraju nezdravu društveni klimu koja je proizvela opšte stanje nezadovoljstva u društvu. Tu se prije svega mislimo na stavljanje ličnih i grupnih interesa u odnosu na obaveze koje proističu iz funkcije koju obavljaju i koje trebaju da obezbjede svim građanima Bosne i Hercegovine. Samo od nas zavisi dalji uspjeh i razvoj, vraćanje predratnog nivoa razvoja i pozitivne društvene klime.

 

Članice Udruženja poslodavaca FBiH stavit će sve svoje potencijale i učinit će se da poduzmu konkretne mjere i aktivnosti na prevazilaženje postojećeg stanja.

UPRAVNI ODBOR UP FBIH