25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Februar 2014 05:53

Brojači prometa na cestama ZDK

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštitu okoliša nabavilo je u decembru 2013. godine dva automatska brojača prometa za šta je Vlada Kantona izdvojila 50.000 KM. Cilj nabavke ovih brojača je prikupljanje podataka o prometnom opterećenju i strukturi prometnog toka na regionalnim cestama Zeničko-dobojskog kantona. Naime, bez tačno utvrđenih podataka o prometnim tokovima na cestovnoj mreži nemoguće je upravljanje cestovnim prometnim sistemom.

 

S druge strane, ovi podaci predstavljaju osnovne informacije za donošenje odluka o budućem razvoju i eksploataciji cestovne mreže i jedan su od osnovnih ulaznih parametara za kvalitetnu izradu strategije poboljšanja uvjeta prometa i sigurnosti na postojećoj mreži. Brojači prometa postavljeni su sredinom januara na području Općine Zenica u naselju Čajdraš (regionalni put R-441)  i na području Općine Visoko u naselju Muhašinovići (regionalni put R-445). Plan je da se postave 24 brojača, a prva dva predstavljaju pilot projekat resornog ministarstva koji će dati prve korisne pokazatelje u određivanju parametara neophodnih za bolje uređenje cestovnog prometa.

 

Svi građani mogu pratiti podatke o prometu na pomenutim pravcima putem linka na web stranici Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Povezani članci (by tag)