28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Februar 2014 05:11

Muftija u posjeti Banjoj Luci

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović sa saradnicima boravio je u zvaničnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom. Tom prilikom muftija zenički susreo se sa muftijom banjalučkim Edhem ef. Čamdžićem, glavnim imamima i imamima Muftiluka banjalučkog, kao i gosp. Kasimom Mujičićem, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

 

Delegaciju Muftijstva zeničkog, pored muftije, činili su: dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović, glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić, glavni imam MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendić, glavni imam MIZ Maglaj Izudin ef. Kruško, glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Doboj mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Teslić Džafer ef. Gračić i sekretar Edin Kavazović.

 

Muftija banjalučki upoznao je delegaciju Muftijstva zeničkog sa vjerskim životom i aktivnostima na području Muftiluka banjalučkog, posebno o izgradnji džamije Ferhadija i drugim infrastrukturnim projektima na području Muftiluka banjalučkog. U znak zahvalnosti za neizmjernu pomoć u projektima Muftijstva banjalučkog, posebno u obnovi džamija i unaprijeđenju knjižnog fonda Ferhat-pašine biblioteke muftija banjalučki muftiji zeničkom i dekanu Adiloviću dodijelio je Plaketu i Zahvalnicu, a muftija zenički je u znak pažnje i poštovanja muftiji banjalučkom poklonio fotografiju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine r. Alije Izetbegovića i dvadeset pet knjiga za potrebe Ferhat-pašine biblioteke, te po jedan primjerak knjige prof. dr. Adnana Silajdžića ''40 Hadisa s tumačenjem'' za sve imame Muftiluka banjalučkog.

 

Dekan Adilović zahvalio se na gostoprimstvu i dodijeljenoj zahvalnici, te čestitao na postignutim rezultatima na reaktiviranji vjerskog života na području Muftiluka banjalučkog.

 

Nakon što se zahvalio na prijemu, muftija zenički u svojoj besjedi istakao je: ''Došli smo da vam kažemo da smo ponosni na vas i da vam čestitamo na rezultatima i uspjesima koje ste postigli na afirmaciji islama i islamskih vrijednosti, na rekonstrukciji i obnovi džemata na području Muftiluka banjalučkog. Želimo da istaknemo posebno vaš doprinos u organizaciji i reafirmiranju rada medžlisa i džematskih odbora. Poštovani muftija, glavni imami i imami, vi svojim radom, aktivnostima i prisustvom u RS svjedočite da volite islam, Islamsku zajednicu i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga smo došli danas ovdje da vam kažemo veliko hvala za sve što činite i radite kao imami, gl. imami i muftija''.

 

Nakon sastanka u Uredu muftije, upriličena je posjeta Ferhat-pašinoj biblioteci, a zatim i džamiji Ferhadija, na kojoj su građevinski radovi na rekonstrukciji u završnoj fazi.

 

U okviru posjete Muftijstvu banjalučkom delegacija Muftijstva zeničkog posjetila je i Medžlis Islamske zajednice Prnjavor, gdje se susrela sa predsjednikom gosp. Lokmanom Iriškićem i glavnim imamom Fikret ef. Čelenkom.