27 Februar 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 02 Februar 2014 02:42

Dijabetes forum 2014.

Kantonalno Ministarstvo zdravstva pokrovitelj je projekta "Ujedinjeni mijenjamo dijabetes u Zeničko-dobojskom kantonu", koji provodi kantonalni Zavod za javno zdravstvo. Jedna od aktivnosti planiranih u okviru projekta je organiziranje Dijabetes Foruma Zeničko-dobojskog kantona 2014.godine koji će biti održan 08. februara 2014. godine.

 

Primami cilj Foruma je da se prikaže opterećenje koje dijabetes nameće ne sarno oboljelima od ove bolesti i zdravstvenom sistemu, već i ukupnom društvu i ekonomiji u cjelini. Drugi cilj Foruma je da se ukaže na prilike za djelovanje kako bi se smanjila ova  opterećenja, te naglasi potreba uključivanja svih segmenata društva u borbu protiv dijabetesa i njegovih komplikacija.

 

Na prvoj sesiji Foruma ukazat će se na veličinu opterećenja koje dijabetes ima ne samo po oboljelog već i po društvo u cjelini, dok će na drugoj sesiji biti govora o prevenciji, ranom otkrivanju i poboljšanju terapije i kontrole dijabetesa. U okviru treće sesije bit će elaborirana i tema o javnom-privatnom partnerstvu u borbi protiv dijabetesa, a na kraju bit će objavljena „Zenička deklaracija o dijabetesu“. O pomenutim temama govorit će mr.sci.med Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, prof.dr.sci.med Salem Alajbegović, , predsjedavajući Foruma, mr.sci.med.Rasim Jusufović, direktor novo Nordisk Pharma, doc. Dr.sci.med Suad Sivić, , direktor Zavoda za javno zdravstvo, doc.dr.sci med. Larisa Gavran, Dom zdravlja Zenica, mr.sci.med Dijana Štimjanin-Koldžo, , Kantonalna bolnica Zenica,Haris Delić, sekretar Udruženja dijabetičara Federacije BiH te brojni drugi učesnici. Gostima i učesnicima foruma obratit će se i Munib Husejnagić, premijer ZDK.

 

Očekuje se da će na Forumu biti  oko 200 učesnika među kojima i predstavnici udruženja osoba oboljelih od dijabetesa, direktori zdravstvenih ustanova ZDK, predstavnici privrednih preduzeća, resornih federalnih i kantonalnih institucija te članovi Vlade ZDK.