25 Septembar 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 11 Januar 2014 03:13

Rezime PVJ Zenica - 2013.

Profesionalna vatrogasna jedinica Zanica ocijenila je prošlu godinu uspješnom jer su imali dvostruko manje intervencija nego u 2012. godini. Tako su u 2013. godini imali oko 700 intervencija, a u 2012. godini oko 1.500 intervencija, uz minimalan broj povreda tokom intervencija. Zahvaljujući dobrom planiranju i realizaciji popravlja se stanje s opremom i materijalno - tehničkim sredstvima tako da je ovaj vatrogasni tim zadovoljan ostvarenim. 

 

Nije bilo velikih požara i prirodnih nesreća većih razmjera, zbog kojih se inače aktivira cjelokupan sistem zaštite i spašavanja te u Službi civilne zaštite Općine Zenica priželjkuju da i ova godina bude takva. Za službe koje čine sistem zaštite i spašavanja u ZDK prošla godina je bila dobra i kada je riječ o nabavci opreme za vatrogasne jedinice, koje su u prvom planu u situacijama prirodnih i drugih nesreća. 

 

U sektoru civilne zaštite očekuju da se u ovoj godini nastave ulaganja u opremu i materijalno-tehnička sredstva, jer je to ulaganje u budućnost i način za adekvatan odgovor na posljedice prirodnih i drugih katastrofa. Treba povećati i broj ljudi, jer u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno ima 165 profesionalnih vatrogasaca, ali je taj broj mali s obzirom na broj stanovnika i nivo privrednog razvoja.