28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Januar 2014 05:42

Upozorenje Agencije za statistiku

 Agencija za statistiku BiH je upozorila da su web stranicu www.statistika.ba sa naslovom „Popis 2013 u BiH“ i e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. kreirale i pokrenule anonimne osobe, pojedinci ili organizacije koje nisu ni u kakvoj vezi sa zvaničnim statističkim institucijama u BiH i da podaci i informacije koje se plasiraju na navedenoj web stranici nemaju nikakve veze sa zvaničnom statistikom. 

 

- Dokaz tome je i činjenica da pokretači ove stranice nigdje ne navode izvore podataka iako su svi korisnici zvaničnih statističkih podataka obavezni navesti izvor (statističku instituciju), da bi se podaci smatrali validnim - saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. 

 

Jedine zvanične statističke institucije u BiH i njihove web stranice su Agencija za statistiku BiH - www.bhas.ba, Federalni zavod za statistiku - www.fzs.ba  i Republički zavod za statistiku RS - www.rzs.rs.ba ,  na kojima se objavljuju zvanični statistički podaci. 

 

- Ovih dana osnivači navedne nezvanične web stranice pozivaju „hobi demografe“ da im pošalju procjenu podataka sa popisa u BiH, konkretnije nacionalnu strukturu stanovništva po općinama - navodi se u saopćenju. 

 

Tim povodom se Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku ograđuju od takvih i svih podataka i informacija koje plasira i ova i sve slične web stranice, portali, organizacije i institucije, kao i od informacija i podataka (ličnih ili bilo kojih drugih) koje građani, organizacije, institucije ili bilo koji društveni subjekt budu slali na navedenu ili neku drugu privatnu i nezvaničnu e-mail adresu.