28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Decembar 2013 10:12

Zakon samo u dijelu države

Neljudski i potpuno promašeni Zakon o dobobiti životinja koji je 2009. godina donijela Parlamentarna skupština BiH se ne provodi na teritoriji čitave BiH, saopćila je danas Udruga građana za zaštitu čovjeka od ugriza pasa-lutalica "Stop ugrizu!".

 

Naime, kako se navodi u saopćenju iz ove udruge, prije nekoliko dana u mnogim medijima je objavljen članak o tome kako se problem pasa-lutalica rješava na području općine Bijeljina. U članku je direktor firme koja je zadužena za kafilerijske poslove potvrdio ono što je već odavno bila javna tajna. 

 

- Nakon izjave direktora veterinarske stanice “Primavet“ koji je izjavio da se psi-lutalice pokupljeni sa Bijeljinskih ulica eutanaziraju nakon 30 dana boravka u azilu, bez obzira da li su agresivni li nisu, da li su bolesni ili nisu, očekivane su žestoke reakcije Udruženja za zaštitu životinja i samostalnih aktivista. Očekivane su reakcije u najmanju ruku istog intenziteta, kao i u slučaju izmjena i dopuna državnog zakona koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Međutim, umjesto žestokih reakcija, slanja mailova iz svih dijelova svijeta i poziva na proteste, od strane onih od koji su očekivane reakcije, vladao je samo muk. Nije bilo bombastičnih naslova u medijima koji podržavaju 'zaštitnike' pasa-lutalica, tipa: “Ovo je fašizam!“ - kaže se u saopćenju. 

 

Navodi se kako političare i građane Bijeljine koji odobravaju rješavanje problema lutalica eutanazijom nakon 30 dana niko nije nazvao ubicama, niko nije proklinjao...

 

- Zašto protivnici izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nisu napali nikoga u Bijeljini ili Banjoj Luci? Tamo, također sjede odgovorni za ono što zaštitnici prava pasa-lutalica inače nazivaju genocid i holokaust, kao što to rade sa političarima i građanima u Sarajevu ili Zenici koji smataraju da bi sličan način rješavanja problema udomljavanjem i humanom eutanazijom, ovaj put definisan zakonom, spasio njih i njihovu djecu od svakodnevnih napada pasa-lutalica? Odgovor je jednostavan. Na ulicama Bijeljine nema-pasa lutalica, pa samim tim nema ni materijala za njihove malverzacije i punjenje vlastitih džepova pod maskom brige za njih preko sterilizacije i kastracije, udomljavanja pasa, hranjenja na ulicama, smještaja u pansione za pse i čega sve ne. Zaštitnici pasa- lutalica, ljude koji se zalažu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, nazivaju fašistima i pokušavaju ih predstaviti ostatku svijeta, kao nekog ko želi "krv na ulicama", iako sve manje ljudi vjeruje u to. Većinu njih sudbina pasa-lutalica uopće ne interesuje, njima je samo bitno da ih na ulicama bude što više. Što više pasa-lutalica na ulicama to više novca na njihovim računima i u njihovim džepovima - stoji u saopćenju. 

 

Kako se navodi, pobornici izmjena zakona su ogromna prepreka između njih i njihovih donatora, "bjelosvjetskih hohštaplera" koje njihove države u zamjenu za donacije raznim “humanitarnim“ organizacijama i njihovim “projektima“ oslobađaju velikog dijela poreza koji bi inače morali platiti. 

 

- Pobornici izmjena zakona su ogromna prepreka između njih i naivnih dobrotvora koji im preko Paypal računa – zaštitnog znaka ove neviđene prevare koju građani BiH plaćaju svojim zdravljem i životima, šalju novac za “brigu“ o lutalicama. Pobornici izmjena zakona su ogromna prepreka između njih i općinskih budžeta koje su planirali bezočno pljačkati raznim projektima koje im omogućava postojeći zakon. Eto, zato, za razliku od Sarajeva, Zenice.. u Bijeljini ne žive “fašisti i ubice“ - kaže se u saopćenju Udruge "Stop ugrizu!".