30 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 17 Decembar 2013 04:05

Uspješna operacija u KBZ

U Kantonalnoj bolnici Zenica je uspješno obavljen najavljeni operativni zahvat karcinoma rektuma. Operativni zahvat predvodio je gostujući ljekar iz Beograda, dr Zoran Krivokapić, zajedno sa operativnim timom Službe za hirurške bolesti na čelu sa Prim. dr Senadom Derviševićem.

 

Nakon urađenog operativnog zahvata razgovarali smo sa dr Zoranom Krivokapićem koji nam je rekao da je saradnja sa hirurzima JU Kantonalne bolnice Zenica započela prije desetak godina pozivom ljekarima bivših Jugoslovenskih republika, kojem su se odazvali i ljekari iz Zenice, Prim dr Senad Dervišević i Prim. dr Senad Karavdić. 

 

Operativni zahvat karcinoma rektuma obavljen je uspješno kod pacijenta u dobi od pedesetak godina. Inače karcinom rektuma se javlja kod starije generacije pacijenata prosječne straosti od 60-70 godina. Prije urađenog operativnog zahvata konzilij ljekara je procijenio da je neophodno provesti zračenje i hemioterapiju pacijenta, obavljena je neophodna dijagnostika, kao i MRI snimak, koji je pokazao da se radilo o tumoru udaljenosti 7-8 cm od analnog otvora. Radilo se o dobroj redukciji tumora, primjenom savremenih hirurških principa u liječenju odstranjen je cijeli rektum, a sačuvani su mišići i anus, što će znatno uticati na kvalitet života ovog pacijenta. Operativni zahvat je urađen kvalitetno, za što je zaslužan cijeli op. tim Službe za hirurške bolesti KBZ. Uspjeh jednog hirurga prema mišljenju dr Krivokapića  ovisi od uspjeha cijele ekipe, stoga ukoliko je ekipa dobra i lider će zasigurno biti dobar, bitno je da radi punim tempom i da sa entuzijazmom izvršava operativne zahvate. Pisanje radova i knjiga također čini hirurga dobrim hirurgom. Kolorektalna hirurgija važno je iskustvo, koje zahtjeva stalnu edukaciju. Svi hirurzi JU KBZ su bili prisutni u Sali prilikom izvođenja operativnog zahvata i time pokazali timski duh ovog kolektiva. Druženje nakon uspješno izvršene operacije je proteklo u ljepoj atmosferi i dobrom gostoprimstvu.

 

Služba za hirurške bolesti je ostavila pozitivan utisak na dr Krivokapića koji je mišljenja da se radi o dobro organizovanoj Bolnici, koja ima dobru hirurgiju, a uz male korekcije i dopune ima potencijal postati još bolja i uspješnija. Doktor Krivokapić je izrazio namjeru da ponovo posjeti našu Ustanovu u narednom periodu i da podijeli nova iskustva sa ljekarima u Zenici. Kao prevenciju u borbi protiv carcinoma rektuma doktor Krivokapić je preporučio Skrining test za otkrivanje tumora u ranijim stadijima, imajući u vidu da je bolest izlječiva ukoliko otkrijemo tumor u ranom stadiju, dok nakon otkrivanja tumora u kasnijem stadiju bolesti pacijentima ostaju manje šanse za izlječenje. I za kraj dr Krivokapić je poručio prisutnima da svi mi imamo samo jedan život i da ga trebamo čuvati najbolje što znamo.