29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 22 Novembar 2013 22:18

Protest studenata i porodilja

Današnjim novim protestima majki porodilja u Zenici, pridružila se ispred sjedišta kantonalne vlade i grupa studenata, koji su tražili stipendije. sada su za prošlu akademsku godinu isplaćene tri rate boračkih stipendija,dok niti jedna nije isplaćena iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja.

 

Resorni ministar, Mirko Trifunović je u izjavi za RTV Zenica najavio skoru isplatu prve rate stipendija. Ukupan iznos stipendija Ministarstva obrazovanja je oko 600 maraka, što znači da bi trebalo biti isplaćeno oko 300 maraka. Student 4. godine Filozofskog fakulteta u Zenici Bego Hadžiavdić  smatra da je krajnje vrijeme da kantonalna Vlada isplati zaostale boračke stipendije. Današnje proteste, kaže Hadžiavdić, predstavnici vlasti moraju shvatiti kao posljednje upozorenje.

 

Sa protestima pred zgradom vlade ZDK nastavile su i zeničke porodilje kojima se duguje 6 naknada po osnovu porodiljskog odsustva. Na pregovorima sa kantonalnim premijerom Munibom Husejnagićem je dato obećanje o isplati jedne naknade do kraja novembra, /navodno je danas dat nalog/, te još jedne ili dvije naknade do kraja godine.

 

Na godišnjem nivou se za isplatu zaposlenim i nezaposlenim porodiljama iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona treba izdvojiti 7,5 do 8 miliona maraka i taj iznos čini jednu trećinu ukupnog socijalnog budžeta. 

 

(Rešad Š.-Šerif B. rtvze.ba)