25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Novembar 2013 01:54

Zakon o pravu na dom

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila Prijedloga Zakona o socijalno-neprofitnom stanovanju . Ovaj akt će u svojoj konačnoj verziji , nakon javne rasprave i izjašnjavanja Skupštine ZDK, obezbijediti zakonsku osnovu za gradnju ili adaptaciju stanova za potrebe mladih, djece bez roditeljskog staranja, samohranih roditelja, lica sa invaliditetom, raseljena lica i povratnici, Roma i pripadnka socijalno ugroženih grupa.

 

Socijalno-neprofitno stanovanje obezbijedit će se uz podršku Kantona i općina, a sredstva za ove stanove prikupljat će se na više načina. Jedan od njih je i apliciranje za predpristupne fondove Evropske unije i to u saradnji sa nevladinim sektorom. Korisnici ovih stanova bit će lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje ili čiji smještaj ne zadovoljava općeprihvaćene standarde stanovanja kao i lica koja iz ekonomskih, socijalnih i drugih razloga ne mogu kupiti stan po tržišnim uslovima.

 

Zakonom su predviđeni kriteriji pod kojima će se izgrađeni stanovi davati na korištenje te kako će biti plaćana zakupnina. Utvrđuju se i pravila pod kojima može doći do otkazivanja ugovora o korištenju ovakvih stanova kao i obaveze zakupodavca i zakupca stana tokom trajanja ugovora koji se potpisuje na pet godina i produžava ako zakupac i dalje nema način da vlastitim sredstvima obezbijedi stan.

 

Općine i Kanton će u pripremi izrade Zakona donijeti programe prikupljanja podataka o kategorijama stanovništva koje ostvaruju pravo na ovakav način stambenog zbrinjavanja i na osnovu tih  činjenica bile bi formirane liste po kojima bi bili raspoređeni stanovi. Primarni cilj donošenja ovog Zakona je  ispunjavanje odredbi Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama koje se odnose  na pravo na dom. Prijedlog Zakona bit će upućen u skupšinsku proceduru i razmatran na jednoj od narednih sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.