28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Novembar 2013 06:28

Izdate 153 okolinske dozvole

Za devet mjeseci 2013. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdalo 153 okolišne dozvole za pogone i postrojenja iz svoje nadležnosti, što je za 11,4 posto više nego za isti period 2012. godine u kojem je izdato 140 okolišnih dozvola.  

 

Pomoćnik federalne ministrice za okoliš i turizam u Sektoru za okolišne dozvole Mladen Rudež izjavio je Feni da je zaljučno s 10.mjesecom broj izdatih dozvola već dostigao broj od 165. 

 

Rudež je naveo da se radi o okolišnim dozvolama izdatim u raznim gospodarskim djelatnostima od oblasti rudarstva - rudnici i kamenolomi, energetike - male hidrocentrale, dalekovodi, ekotoplane, dalekovodi; prehrambene industrije -mljekare, farme; upravljanja otpadom -hemijska industrija; do infrastrukturnih objekata – ceste, aerodromi i skijališta, koja se također moraju urediti u skladu  s okolinskim standardima. 

 

Rudež također naglašava da je u proteklih 10 godina izdato više od 600 okolišnih dozvola i da je prvi put u BiH oblast izdavanja okolišnih dozvola uređena u skladu s EU zakonodavstvom i direktivama, što znači da se striktno primjenjuju sve norme u vezi sa zaštitom zraka, vode, tla i upravljanja otpadom, a da su rezultati vidljivi posebno kod najvećih zagađivača kao što su željezare, cementare i termoelektrane. 

 

- Kod izdavanja okolišnih dozvola osim zaštite zdravlja ljudi direktno se vodi računa i o zaštiti biološke raznolikosti, života flore i faune - kazao je Rudež dodavši da se na taj način duboko ušlo u procese sanacije i rehabilitacije te da se, iako je ostalo još dosta toga da se uradi, pozitivni trendovi mogu vidjeti kroz parametre dobijene monitoringom. 

 

Posebno naglašava da se okolišna dozvola izdaje na pet godina i da postoje striktni proces inspekcije i kontrole, te da se nakon drugog ciklusa u koji se ušlo nakon pet godina obnavlja proces izdavanja dozvola u kojem za manji broj pogona i postrojenja nova dozvola nije izdata jer nisu ispunjavali uvjete. 

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je također u devet mjeseci ove godine odobrilo i 24 plana prilagođavanja upravljanja otpadom za općinske deponije, što je za 40 posto više nego za cijelu prethodnu godinu.