22 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 02 Novembar 2013 02:22

Izbjeglice u ZDK-odluke vlade

Prema podacima iz Informacije o raseljenim licima i povratnicima koju je Vlada Kantona usvojila na jučerašnjoj sjednici na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je evidentirano 1009 porodica odnosno 2.659 raseljenih lica. Najviše njih, 592 boravi u Zenici, zatim u Visokom -449, Zavidovićima -426, Kaknju -263, Tešnju -250, Olovu -189, Žepču -163, Varešu -100, Doboj Jugu -50, Brezi -43 i Usori 26 raseljenih lica. Jedan dio boravi u kolektivnim naseljima, drugi su u alternativnom smještaju po sistemu plaćanja stanarine, dio u zgradama Radakovo i Crkvice u Zenici i u samačkoj zgradi u Zavidovićima, a ostali su smješteni privatno, kod rođaka ili prijatelja. Osim toga, za 75 osoba ukinut je status raseljenih lica.

Kada je u pitanju povratak na područje Kantona, u toku 2013. Godine, vratilo se ukupno 130 raseljenih lica. Inače, u ovoj godini završeno je 11 devastiranih stambenih objekata kojima su trajno zbrinute interno raseljene porodice na području Kantona. Osim ovih, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ovoj godini nastavilo je sa obezbjeđenjem sredstava za nabavku i ugradnju građevinskog materijala, jednokratne novčane pomoći, obnovu infrastrukture, održivi povratak, te socijalnu i zdravstvenu njegu izbjegličkih porodica.

Na održanoj 131. Sjednici Vlade ZDK, odobrena su sredstva u iznosu od 11.180 KM za nadoknadu štete kod sedam vlasnika stočnog fonda, nastale zbog eliminacije oboljelih životinja na području Kantona. Naime, zbog oboljenja bruceloze i leukoze, naređena je eutanazija dvije koze, sedam goveda i jednog konja.

Predloženi tekst Odluke Vlade Federacije BiH o utvrđivanju najniže satnice u FBiH upućen Vladi Kantona vraćen je na doradu, kao i Odluka o utvrđivanju koeficijenta složenosti poslova za obračun plaća na Univerzitetu u Zenici kako bi se u roku od mjesec dana sačinila cjelovita informacija i analiza visine plaća na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Na ovoj sjednici Vlada je odobrila po 1.500 KM za pokriće troškova prethodnog stečajnog posptupka za „Dom penzionera“ Zenica, zatim BZK-u “Preporod“ za organizovanje bajramskog malonogometnog turnira, a isto toliko i Župi Sv. Josipa iz Zenice za božićni malonogometni turnir.