25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 26 Oktobar 2013 14:13

Pomjeranje kazaljki:pojašnjenja

U nedjelju u 3 sata ujutro kazaljke na satovima trebate pomjeriti jedan sat unatrag i time završava ljetno, a počinje zimsko računanje vremena. Naravno, to možete uraditi i ranije tokom noći ili ujutro, ali one koji trebaju rano krenuti za obavezama, upozoravamo da to učine na vrijeme. 


Za one koji će automobilom krenuti u susjednu Hrvatsku, napominjemo da je u razdoblju zimskog računanja vremena po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u RH obavezno i tokkom vožnje danju imati upaljena svjetla, dok ta obaveza ne postoji tokom "ljetnog računanja vremena".

 

Zbog prelaska na zimsko računanje vremena, oni koji se zateknu tokom noći u vozovima na teritoriji BiH i ostalih zemalja koje vrše "pomjeranje kazaljki" biće zaustavljeni sat vremena u stanicama u kojima se zateknu u vrijeme promjene.

 

Ljetno računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u martu i traje do posljednjeg vikenda u oktobru. Prelazak na ljetno vrijeme uveden je 1916. godine u zemljama sjeverne Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja. Računa se da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih satima “premještaju” na veče.