28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 17 Oktobar 2013 20:21

Isključeno grijanje školama

Javno preduzeće Grijanje Zenica isključilo je danas grijanje svim školama na području općine Zenica,potvrdio je direktor ovog preduzeća,Kasim Sarajlić tokom svečanosti otvorenja nove toplane na biomasu u naselju Nemila.Razlog je dug koji Vlada Zeničko dobojskog kantona još uvijek nije izmirila za isporučenu toplotnu energiju.U ranijoj izjavi za RTV Zenica,direktor Sarajlić je kazao, da se radi o 1,7 milion konvertibilnih maraka duga iz prošle sezone.          

 

Pogledajte izjavu direktora Grijanja

 

 

Ekološki pokret Otpor pozvao je danas JP Grijanje i vlasti Zenice da bez odlaganja uspostave normalnu isporuku toplinske energije školama na području Zenice. U otvorenom pismu Otpora navodi se kako se na ovaj način krši UN-ova deklaracija o pravima djeteta na obrazovanje po određenim standardima.

 

- Samovoljom direktora JP Grijanje Sarajlića uz prećutno odobrenje općinskih organa došlo je do isključenja grijanja u zeničkim srednjim školama čime je prekršena navedena deklaracija jer su djeca nastavu slušala u učionicama gdje je temperatura iznosila oko 10 stepeni. Ne ulazeći u očiti sukob na relaciji SDA (općinski nivo vlasti) i SDP (kantonalni nivo) tražimo da se u toku dana uspostavi zagrijavanje škola. U protivnom bit ćemo prinuđeni upoznati Helsinški komitet za ljudska prava BiH i kancelariju UNICEF-a u Sarajevu – navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Otpora, prof. Akif Smajlović.