16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Oktobar 2013 19:32

Zeničani najviše znaju o EU

Učenici Prve gimnazije Zenica pobijedili su u kviz takmičenju "Gradovi BiH za EU", dok je u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto pripalo OŠ "Meša Selimović" iz Zenice. 

 

Nakon održanog finalnog kviza za osnovne i srednje škole u Centru za kulturu Sarajevo danas su najuspješnijima dodijeljene nagrade. Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Tehničkoj školi Gradiška, a među osnovcima na drugom mjestu je OŠ "Fra Lovro Karaula" iz Livna. 

 

U kvalifikacijama dosad se takmičilo devet osnovnih i osam srednjih škola iz Livna, Zenice, Gradiške i Gruda. Organizacija kvizova dio je projekta koji finansira EU s ciljem da unaprijedi  generalno razumijevanje EU građana BiH. Programom je bilo obuhvaćeno oko 900 djece.  

 

Pobjednicima je nagrade uručio šef Odjela komunikacija u Delegaciji EU/Ureda specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie. Istakao je da je ovaj kviz bio demonstracija odličnog znanja, te uz čestitke pobjednicima izrazio priznanje svim učesnicima za uloženi trud i zavidno znanje. 

 

Finale kviza ujedno je bila prilika za djecu i posjetioce Centra za kulturu da pogledaju izložbe odabranih crteža i ilustracija „Moj grad u Evropi“ i „EU u umjetnosti“ nastale kao rezultat rada 150-oro djece i mladih umjetnika iz 15 bh. gradova.