28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Oktobar 2013 11:59

Odluke Vlade ZDK

Raspravljajući o utvrđivanju Plana novčanih tokova budžeta Kantona za oktobar 2013. godine, Vlada Zeničko-dobojskog kantona zaključila je na današnjoj sjednici da treba što hitnije izvršiti preraspodjelu sredstava i to isključivo u cilju podmirivanja zaostalih isplata socijalnim kategorijama, zatim obaveza prema pripadnicima boračke populacije kao i za studentske stipendije i neke druge kategorije. Istaknuto je da zaostataka u isplatama za ove populacije ne smije biti jer su to najugroženije i najranjivije društvene grupe.

 

Vlada će u tom smislu sačiniti plan novčanih tokova, a svim ministarstvima naloženo je da sačine listu prioriteta za plaćanje koje trebaju biti dostavljene do sljedeće sjednice kantonalne Vlade.

 

Od ostalih tačaka dnevnog reda, vrijedi izdvojiti Informaciju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona koju je uradilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Ako se uzimaju u obzir podaci federalnog Zavoda za statistiku onda je na području Kantona  broj nezaposlenih 69.549 sa 30. 06. ove godine. Od ove cifre, više od polovine nezaposlenih – 34.350, čine žene.

 

Kad su u pitanju zaposleni,  u julu 2013. godine njihov broj, prema podacima Zavoda za statistiku iznosio je 68.699 osoba, a prema podacima Porezne uprave Zeničko-dobojskog kantona, broj zaposlenih je 76.501. Ova razlika od 7.802 osobe, pojavljuje se zato što Porezna uprava vodi evidenciju o svim poreznim obveznicima, uključujući i registrovane samostalne poduzetnike. Time se pruža sasvim drugačija slika u oblasti zapošljavanja jer je očigledno da podaci Zavoda za statistiku nisu dovoljno i na adekvatan način ažurirani.

 

Ono što je također zanimljivo jest podatak da od ukupnog broja uposlenih na području Kantona, čak 73 odsto radi u proizvodnji, što nije slučaj sa ostalim kantonima. Otud i daljnje aktivnosti kantonalne Vlade na izmjeni sistema raspodjele javnih prihoda s nivoa Federacije i države BiH kojim je Zeničko-dobojski kanton znatno zakinut u odnosu na novu vrijednost koja se stvara u proizvodnim firmama na području ovog Kantona.

 

Na današnjoj sjednici Vlada je imenovala Monitoring tim za praćenje Strategije omladinske politike te na kraći period članove Upravnog odbora Univerziteta u Zenici do okončanja procedure imenovanja novih putem konkursa. Uz to, usvojen je i zaključak o pokretanju postupka nominiranja na upražnjenje pozicije Nadzornog odbora i Odbora za reviziju Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona.