29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Septembar 2013 10:17

Odluke Vlade ZDK

Članovi Vlade ZDK su donijeli Odluku o unutrašnjem prestrukturiranju rashoda u budžetu  ZDK za 2013. Godinu i na taj način iznašli način za deblokadu računa Agencije za privatizaciju ZDK u iznosu od 357 hiljada KM. Blokada je  nastala kao posljedica  neizmirenja obaveza po izvršnim sudskim presudama.

 

Vlada je informisana o izvršavanju obaveza  Ministarstva zdravstva proisteklih iz Federalne Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba sa invaliditetom. Zaključeno je da se u ovaj izvještaj treba uvrstiti i učinak Ministarstva za boračku zaštitu, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice te Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

 

Razmatrana je i informacija o nevladinom sektoru u Zeničko-dobojskom kntonu . Ovaj dokument obznanjuje da na području ZDK  ima ukupno 1696 registrovanih nevladinih organizacija. Međutim, čak 712 tih organizacija samo fiktivno postoji, a oko 600 je aktivnih. Razlika ukupnog broja je neodazivanje na javni poziv Ministarstva pravde koje je imalo zadatak da prvi put objedini podatke i da prikaz utroška finacijsklih sredstava sa nivoa općina i Kantona koje se usmjeravaju za djelatnost  NVO-a.

 

Vlada ZDK je odobrila 38.210 KM  kao pomoć općinama, ustanovama socijalne i dječije zaštite, udruženjima i fondacijama sa područja Kantona koji su aplicirali na Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“. Ova sredstva prema preciznom planu  raspoređena su na 23 korisnika.

 

Odobrena su i sredstva u iznosu od 14.946,75 KM kao učešće Zeničko-dobojskog kantona u sufinansiranju završetka projekt modernizacije i asfaltiranja lokalnog puta Gavrani u naseljenom povratničkom mjestu  Ularice u Općini Usora.

 

Vlada je Odlukom utvrdila visinu stipendija u akademskoj 2012/2013. Godini.  Sredstva u visini od jedan milion KM biće podijeljena u dva jednokratna bespovratna iznosa od po 294,00 KM za ukupno 1698 studenata. Godišnja stipendija izračunata je na 588,00 KM.

 

Posebna pažnja članova Vlade ZDK bila je usmjerena na utvrđivanje Programa sufinansiranja aktivnih mjera zapošljavanja mladih nezaposlenih bosoba bez radnog iskustva. Radi se o  obezbjeđenju sredstava za obezbjeđenje pripravničkog staža stotinu VSS kadrova iz Budžeta ZDK. Program će se, prema  Odluci Vlade ZDK, realizovati od oktobra 2013. Godine i trajaće 12 mjeseci.  Potrebna sredstva za realizaciju iznose 480.000 KM , a biće obezbjeđena u visini od 120.000 tekuće – 2013. Godine, a u 2014. Godini će biti obezbijeđen preostali dio od 360.000 KM. Relizaciju programa će provesti JU Služba za zapošljavanje ZDK.