28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 29 Septembar 2013 05:13

Mašić na Metalurškom institutu

Na Metalurškom institutu „Kemal Kapetanović“ Zenica je održana tematska prezentacija o  „Značaju i prespektivama razvoja Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica“ .

Predstavnici Instituta  na ovom skupu predstavili aktuelno stanje i sa mogućnostima  razvoja ove naučno-istraživačke ustanove koja djeluje  u okviru Univerziteta u Zenici.

 

Fedralni ministar obrazovanja Damir Mašić je kazao da su ograničavajući faktor za intenzivniji razvoj Instituta i ustanova sličnih njemu ograničena, čak mala, budžetska izdvajanja za naučno istraživački rad .  Trenutno iznose  svega 0,2 posto budžeta namijenjenog za funkcionisanje svih institucija u Bosni i Hercegovini što je u poređenju sa prijeratnim izdvajanjima,koja su na nivou Bosne i Hercegovine iznosila dva posto  BDP-a. Tu svakako leži i razlog zašto od ovakvih ustanova nemamo pravo očekivati ni neke posebne rezultate na razvojnom planu.

 

Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi ZDK je istakao kako ministarstvo ima razumijevanja za potrebe Instituta te da će u okviru svojih finansijskih mogućnosti pomoći u radu ove ustanove, napomenuvši  da je umanjeno punjenje budžeta limitira ne samo finansiranje Instituta „Kemal Kapetanović“ nego i svih budžetskih  korisnika.

 

Prema riječima direktora Instituta dr. Milana Rimca ova ustanova svoju šansu mora tražiti u visokim zahtjevima  tržišta kada je u pitanju kvalitet proizvoda i  usluga. Naime Institut „Kemal Kapetanović“ svojim ljudskim i materijalnim resursima predstavlja osnovu za kvalitetnu podršku privredi u osvajanju tržišta i poboljšanju  privrednog stanja u BiH.