20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Septembar 2013 07:00

Negativan priraštaj u FBiH

Dok je u FBiH u julu mjesecu 2013.godine rođeno 1.648 djece, a umrlo 1.577 stanovnika, dakle, zabilježen pozitivan prirodni priraštaj od 71, u 6 kantona, među kojima već više mjeseci i godina zaredom i u Livanjskom, su zabilježeni negativni prirodni priraštaji, što znači da se više umiralo nego rađalo. Ipak, u odnosu na mart 2011.godine, kad je čak u 9 kantona zabilježen negativan priraštaj, stanje se donekle popravilo u tri kantona, ali ne i u Livanjskom, pored kojeg su, u julu ove godine, negativan priraštaj zabilježili i PK, ZHK, HNK, SBK i Sarajevski kanton.

 

Livanjski kanton uz negativan priraštaj prati i sve veće ponovno iseljavanje povratničkih srpskih i bošnjačkih porodica, ali i najbrojnijih i najprivilegovanijih Hrvata koji sve više iseljavaju u Hrvatsku, ali i u zapadnoevropske zemlje, Ameriku, Australiju...tako da od  predratnih 116.000 stanovnika, prema nekim procjenama, u ovom kantonu posljednjih godina nema ni 70.000 stanovnika koji  stalno žive u njemu, što bi trebao potvrditi ili demantirati oktobarski popis.

 

Uprkos apelima iz Hrvatske da se na predstojećem popisu bh. Hrvati izjašnjavaju kao “Hrvati i katolici i da im je BiH domovina“, a iz Srbije i RS-a da se bh. Srbi izjašnjavaju kao „pravoslavci i Srbi- entitetlije, svi i svuda“, te apelima IZ, Preporoda i nekih bošnjačkih udruženja da se Bošnjaci izjašnjavaju „Bošnjacima islamske vjere i bosanskog jezika“, stanovnika u BiH je sve manje, premda  postoji mogućnost da ih popis fatamorganski i prividno prikaže u većem broju od realno egzistirajućeg unutar granica BiH. Postavlja se pitanje čemu će služiti lažna troetnička „masovnost“ koja je realno sve tanja, ako ne tome da naroda i građana bude sve manje, a manipulatora njima sve više.a