28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 12 Septembar 2013 03:14

Izjašnjavanje Roma

Zašto se Romi i Romkinje rijetko izjašnjavaju na popisu stanovništva kao Romi i kako ih motivisati da ovog oktobra to i učine, teme su radnog sastanka Ženske Romske Mreže Uspjeh u Zenici.  Sastanku su prisustvovale liderice ženskih organizacija iz čitave Bosne i Hercegovine kako bi pronašle adekvatno rješenje za ovaj problem, saopćeno je iz Udruženja Infohouse.

 

Sloboda izjašnjavanja kao Rom i Romkinja neophodna je za poštivanje i ostvarivanje ljudskih prava pripadnika ove manjinske grupe. Sve dok nema tačnih podataka i dok se njihovo pravo izjašnjavanja ugrožava, Romi u BiH neće biti ravnopravni građani, navodi se u saopćenju. 

 

Prema popisu iz 1991. godine u BiH je bilo 8.400 pripadnika romske populacije. Podacima romskog nevladinog sektora pokuzuju da Roma u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema brojki od oko 76.000 Roma. Drugi problem pri izjašnjavanju jeste činjenica da većina Roma koji se nalaze u malim općinama misle da će time što će se izjasniti u skladu sa porijeklom, izgubiti sve beneficije koje imaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, navodi se u saopćenju.