28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 11 Septembar 2013 07:03

Ministar Mesihović u Zenici

Federalni ministar zdravstva  Rusmir Mesihović posjetio je Zenicu i Travnik gdje je sa resornim ministrima razgovarao o aktuelnoj situaciju u oblasti zdravstva na području Zeničko-dobojskog odnosno Srednjobosanskog kantona. 

 

Na sastanku s ministricom zdravstva ZDK Senkom Balordom razgovarano je o provedbi reformskih procesa u oblasti zdravstva na primarnom nivou zdravstvene zaštite odnosno u porodičnoj medicini. 

 

Tokom sastanka dogovoreno je da se krene u konkretne korake ka implementaciji informatizacije zdravstvenog sistema na području ZDK što će za krajnji cilj imati uvođenje elektronske zdravstvene knjižice. 

 

Nakon sastanka u Zenici, ministar Mesihović posjetio je i Travnik gdje je sa ministrom zdravstva i socijalne politike Nikolom Grubešićem razgovorao o aktuelnoj situaciji u oblasti zdravstva na području Srednjobosanskog kantona. 

 

- Tom prilikom konstatirano je da je, kao i u ZDK, potrebno što hitnije krenuti s informatizacijom zdravstvenog sistema da bi se ostvarile prednosti koje takav sistem nudi, a to su brža obrada i razmjena podataka, brža komunikacija između različitih zdravstvenih ustanova, praćenje aktivnosti u sistemu zdravstva, zaštita ličnih podataka, jedinstvena baza svih osiguranika te u konačnici brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem - navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.