24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Septembar 2013 06:34

Kazne za neodazivanje Popisu

Neodazivanje Popisu stanovništva kažnjivo je po Zakonu o popisu BiH i novčanim kaznama od 100 do 10.000 KM. S obzirom na to da se još ne zna kako će sve u praksi funkcionirati, “vojska potencijalnih kažnjenika” zasigurno su uposlenici u privatnom sektoru u BiH, radnici koji nemaju ograničeno radno vrijeme. Vjerovatnoća da usklade slobodno vrijeme s terminom dolaska popisivača, vjerovatno će uveliko zavisiti i od faktora sreće. 

 

Kako je „Avazu“ precizirano u Agenciji za statistiku BiH, građani zbog toga navodno ne bi trebalo da strepe od kazne, jer kad popisivač određenu osobu ne zatekne kući, tokom drugog dolaska ostavit će poruku s prijedlogom preciznog termina dolaska. 

 

Ukoliko ni treći put dogovor ne bude bio moguć, popisivač ostavlja ceduljicu s kontakt podacima lokalne Popisine komisije, odnosno broj telefona putem kojeg će građanima, navodno, biti moguć dogovor za termin dolaska popisivača na kućni prag.  

 

U Agenciji za statistiku BiH kažu da je radno vrijeme članova Popisne komisije, kao i popisivačima, od 9 do 21 sat navečer, i dužni su sarađivati s građanima koji im se obrate zbog svih pitanja.