28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 07 Septembar 2013 07:36

Štićenici Dnevnog centra

Roditelji i djeca sa posebnim potrebama jučer ujutro su se okupili i nakratko blokirali ulaz u Školu za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju u Zenici i Dnevni centar koji se nalazi u njenim prostorijama. Protest je trajao nepuna dva sata, prije nego su oni vraćeni u Centar.

 

Naime, odlukom nadležnog Ministarstva za obrazovanje ZDK i škole, uskraćena je dozvola za boravak pet štićenika, dosadašnjih polaznika Dnevnog centra, jer su navršili 21 godinu, pa prema odredbama Zakona o školstvu, više nisu mogli boraviti u adukativnom ciklusu. Roditelji ne misle tako, dokazujući da njihova djeca nisu nikakvi učenici, nego samo polaznici Dnevnog centra. 

 

- Norveška vlada je 1998. formirala Dnevni centar, finansirala njegovo opremanje i istovremeno obnovu škole. Ta djeca su ovdje od prvog dana. Centar nije školska ustanova, ne dobijate radni ili školski certifikat. To je mjesto u kojem djeca borave da ne budu na ulici. Najgore je što oni ne nude nikakvo rješenje, nego tu djecu puštaju na ulicu, kaže Josip Valentić, jedan od roditelja.  Centar se nalazi u prostorima Škole, a sa 52 štićenika, u grupama, među njima i petero «spornih», radio je jedan defektolog i jedan do dva asistenta.Majka jednog od štićenika Lamija  Mudrov navodi da su još od 2011. ukazivali na potrebu rješenja, a da intenzivno rješenje od nadležnih traže već četiri mjeseca, koliko niko od nadležnih ih ne želi primiti. 

 

- Četiri mjeseca ćutnje i jutros, kad smo došli pred Centar, svi žele da ne izlazimo pred medije i da se povučemo sa djecom, kaže Mudrov. Solidarnost sa petero «izbačenih» pružili su i roditelji ostale djece – polaznika škole, jer sutra slična situacija ček i njih i njihovu djecu.  U toku prijepodneva roditelji djece razgovarali su sa direktoricom Škole Hadžirom Dračo i ministrom obrazovanja ZDK Mirkom Trifunovićem. Radi «mira u kući», a ponajviše jer je problem propraćen od medija, dogovoreno je da djeca odmah nastave boravak u centru, te da će problem petero «preraslih» biti riješen, kako je rečeno, «na zadovoljstvo svih».